Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda, Marmara Denizi altında bulunan aktif fay hattının harekete geçeceğini ve büyük bir depreme neden olacağını belirtti. Görür, "Türkiye, aktif fay hatlarıyla kaplı bir ülkedir" diyerek Marmara kıyısında yaşayanların ciddi tehlike altında olduğunu vurguladı. Seçim öncesi "deprem dirençli kentler" oluşturma çalışmasına destek vereceklerini belirten adayların seçim sonrası bu konuyu unuttuklarını ifade eden Görür, deprem konusunda acilen önlem alınması gerektiğini söyledi.

Yaklaşan Marmara depremi konusunda bir kez daha uyarıda bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "Diğer tüm konularda tasarruf edebilirsiniz, ancak depremden tasarruf edilmez" diyerek uyardı.

"Türkiye, aktif fay hatlarıyla kaplı bir ülkedir" diyen Görür, "Marmara Denizi altında da aktif bir fay hattı var ve bu fay harekete geçecek. Depremin merkez üssü neresi olacak? Marmara kıyısında, denize 10-15 km yakın bir yerdeyseniz kıyametin içindesiniz" şeklinde konuştu.

6 Şubat depremlerinden sonra riskli bölgeler hakkında uyarılarına devam eden ve 'dirençli kentler' çağrısı yapan Prof. Dr. Görür, Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda şu ifadelere yer verdi:

Görür'ün açıklamalarından önemli satırbaşları şöyle:

SEÇİM BİTTİ, BELEDİYELER NEREDE?

"Umursayan yok gibi... 'Hoca bunları söylüyor ama bana bir şey olmaz' düşüncesi hâkim. Kahramanmaraş depremlerinin ardından 'deprem dirençli kentler' oluşturmak için çalışma başlattım ve seçimden hemen önce İstanbul’un belediye başkan adayları da dahil olmak üzere en az 300-400 aday bu çalışmayı destekleyeceklerini belirtti. Seçim bitti, nerede bu adaylar? Başka işlere yöneldiler. Diğer işleri küçümsemiyorum, ancak depremle kıyaslandığında bu işler gerçekten önemli değil. Deprem konusunu dillerine bile getirmiyorlar."

DEPREM TASARRUFLA ENGELLENMEZ

Ekonomik sıkıntılar nedeniyle hem iktidar hem muhalefet tasarruf diyor. Ancak depremle ilgili yapılması gerekenler tasarrufla engellenemez. Yüzbinlerce insanı riske atamazsınız. Bu tür davranışlar vitrine oynamak olur. Siyasetçilerin hepsi aynı..."

7 VE ÜZERİ DEPREM KIYAMET OLUR

"Türkiye, aktif fay hatlarıyla kaplı bir ülke. Marmara Denizi altında da aktif bir fay hattı var ve bu harekete geçecek. Depremin büyüklüğü ne olacak? 7 ve altında olursa nispeten daha az zarar olur. Ancak İstanbul, 20 milyona dayanmış nüfusuyla, 7 ve üzeri bir depreme maruz kalırsa kıyamet olur."

EN ÖNEMLİ NOKTA ZEMİN

"Adaların güneyindeki fay kırılırsa ağırlıklı olarak Anadolu yakası, Kumburgaz fayı kırılırsa ağırlıklı olarak Avrupa yakası etkilenir.

Avrupa yakasında zemin genellikle kötü, Anadolu yakasında ise göreceli olarak daha iyi. Marmara kıyısında, denize 10-15 km yakın bir mesafedeyseniz ve yapınız sağlam değilse risk altındasınız. Ancak yönetmeliğe uygun, iyi mühendislik hizmeti almış bir binada yaşıyorsanız hayatta kalma olasılığınız yüksektir. Bu açık ve anlaşılır bir durum."

Kaynak: HABER MERKEZİ