Artuklu Belediye Başkanı Mehmet Ali Amak, düzenlenen çalıştay kapsamında Basın Platformu ekibini misafir etti ve belediyenin çevre projeleri hakkında bilgi verdi. Başkan Amak, ilçenin doğal zenginliklerine ve insanlarına verdikleri önemi vurgulayarak, “Artuklu’nun taşı da toprağı da, insanı da hayvanı da bize emanettir. Halkımızın ihtiyaçlarına göre projeler geliştiriyoruz. Her türlü sorun için gerekli adımları atıyoruz ve bu şehir için var gücümüzle çalışıyoruz. Sorunları biliyor ve çözüm üretmek için kararlıyız” dedi. 

ÇÖPÜNÜ GETİR, ÖDÜLÜ GÖTÜR

Mehmet Ali Amak, çevreyi korumaya yönelik yürütülen projelerin yanı sıra, şehirdeki kentsel dönüşüm, sosyal ve kültürel faaliyetlerle ilgili de bilgi verdi. Özellikle “Çöpünü Getir, Ödülü Götür” projesinin çevre bilinci oluşturma ve toplumu geri dönüşüme teşvik etme noktasında önemli bir adım olduğunu vurgulayan Amak, gelecekte de bu tür yenilikçi projelerle halkın refah seviyesini artırmaya devam edeceklerini ifade etti.

İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ

Artuklu Belediyesi, çevreyi koruma çalışmalarının yanı sıra, sokak hayvanlarını da koruyor. Belediye Başkanı Mehmet Ali Amak, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Kurucu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat ve Yük Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği Kurucu Başkanı Okan Oflaz ile yaptıkları görüşmeler sonrasında, ilçede daha sağlıklı bir çöp toplama sistemi oluşturmak için pilot olarak belirlenen bölgede yeni bir süreç başlattıklarını açıkladı. 

HEM ÇEVREYİ HEM HAYVANLARIMIZ KORUYACAĞIZ

Amak, "Yıllardır Eski Mardin’in sokaklarında çöp toplama işlemlerinde en büyük destekçimiz olan can dostlarımız için de gerekli çalışmalara başladık" diyerek hayvanların korunmasına yönelik adımlar attıklarını belirterek şöyle konuştu:  “Pilot bölge olarak seçilen mahallemizde, vatandaşlarımızı çöplerini kendileri getirip belirlenen çöp konteynerlerine bırakmaları için teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Düzenli olarak bu sisteme katılan vatandaşlarımıza ödüller verilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Türkiye genelindeki hayvansever dernekler, federasyonlar ve HAYTAP başkanlarıyla birlikte bu projenin geniş katılımlı bir organizasyonla desteklenmesi için onları Artuklu’da misafir etmeyi planlıyoruz. Bu iş birliğiyle, özellikle yıllardır ağır yük taşıyan eşeklerimizi, hayvanlarımızı bu yükten kurtararak koruma altına alacağız.” 

ÇÖPÜN AĞIRLIĞINA GÖRE ÖDÜL

Türkiye’de bir ilk olan bu projede, vatandaşlar çöplerini belirlenen konteynerlere bırakarak su ve elektrik faturalarında indirim ya da ücretsiz ulaşım gibi avantajlar kazanacak. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki firmalarla iş birliği yapılacak. Proje kapsamında, atılan çöplerin ağırlığına göre bir ödül sistemi uygulanacak ve gramajına göre ödüller verilecek.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR