Bir sokak röportajında muhabir vatandaşlara "Atatürk'ün soyadı nedir?" diye sordu. Verilen cevaplar sosyal medyada gündem oldu.
Gencinden yaşlısına, erkeğinden kadınına kimse doğru cevabı veremedi. Kimi soruya "Ali Rıza" yanıtı verirken, kimi de "Zübeyde Hanım" yanıtını verdi. Birçok insan ise soyadı olarak "Mustafa Kemal". dedi. Düşünüp de hatırlayamayanlar oldu.
ATATÜRK SOYADINI NASIL ALDI?
21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilip 2 Temmuz’da da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren soyadı kanunu sonrası 24 Kasım 1934 tarihinde TBMM tarafından oy birliği ile kabul edilen kanuna göre Mustafa Kemal “Atatürk” soyadını almıştır. Yaklaşık üç hafta sonra çıkan başka bir kanunla da "Atatürk" soyadının diğer kişilerce kullanımı yasaklanmıştır. Bu nedenle Atatürk kız kardeşi ile aynı soyadını taşımamaktadır. Kız kardeşi Makbule "Atadan" soyadını almıştır.
ATATÜRK'ÜN SOYADINI KİM KOYDU?
Herkesin merak ettiği sorulardan biri de “Atatürk’ün soyadını kim koymuştur?” oluyor. Soyadı kanununun kabulünden sonra TBMM içinde Ulu Önder’e yakışan bir soyadı bulma telaşı başlamıştır. Dönemin ileri gelen Türk Dili ve Tarihi bilginlerinin katıldığı toplantılar yapılır. Etel-Etil, Etealp, Korkut, Arız, Ulaş, Yazır, Emen, Çoğaş, Salır, Begit, Ergin, Tokuş, Beşe gibi Türk kültüründe yer bulmuş Türkçe isimler sıralanır. Bu isimler ya Dede Korkut Hikâyeleri’ndeki alplerin isimleri ya da Orhon Türkçesi dönemine kadar uzanan bir geçmişe sahip Türkçe kökenli kelimelerdir. Atatürk ile yapılan toplantılarda bu isimler geçmiş; ancak beğenilmemiştir. Son bir toplantıda Konya Milletvekili Naim Hazım Onat Bey söz isteyerek fikrini belirtir. Türk tarihinde Selçuklu beylerinin hocası demek olan “Atabey” unvanından esinlenen Onat Bey, Türk’e her alanda atalık etmiş, Türklüğü kurtarmış, istiklaline kavuşturmuş olan büyük gazimize Atatürk soyadını verelim’ demiştir. Türklüğü kurtaran bu kişiye başka bir soyadı yakışmayacağı düşünülerek başta Atatürk olmak üzere herkes tarafından kabul edilmiştir.