FEMTRAK tarafından bu yıl ilk kez verilen 2023 Turgut Uyar Şiir Ödülü'nde meydana gelen olay tüm sanat camiasını şoke etti. Yarışmada ikinci olan Murat Yurdakul diskalifiye edildi. Nedeniyse Yurdakul'un ‘Fuzuli Piano Uvertürü’ adlı dosyasındaki şiirlerden bir kısmının, 2023 Gülten Akın Şiir Ödülü sahibi Fırat Baytak’ın ‘Göç, Yol, ve Taş’ isimli şiir kitabında yayımlanan şiirleri olduğu ve bu şiirlerin tüm manevi haklarının Fırat Baytak’a ait olduğu ortaya çıktı.


YETKİLİ KURULUŞTAN İLK AÇIKLAMA GELDİ


Yaşanan olay sonrası yarışmayı düzenleyen kuruluştan ilk açıklama geldi. Yapılan açıklamada "Jürimize ve edebiyat camiasına yaşatılan bu olay karşısındaki üzüntümüzü ve şaşkınlığımızı ifade edecek cümleler bulmakta zorlanıyoruz" denildi.


‘ŞİİR ADINA ÇOK ÜZGÜNÜM...’


Murat Yurdakul’un ödülünün iptal edilmesinin ardından Fırat Baytak da sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada, "Maalesef edebiyatta lobiler oluştu, küçük şirketler... Bunu yazmak bile acı veriyor. Edebiyatın bu hale gelmesinin, beni bu olaydan daha çok üzdüğünü de belirtmeden geçemeyeceğim. Şahsın olayı kabul edip özür dilemesi ve sağlık ve durumunu da göz önünde bulundurarak hukuki bir süreç başlatmayacağımı bildirmek isterim... Üzgünüm kendi adıma, şiir adına..." ifadelerini kullandı.

Kaynak: MEHMET KIZMAZ