Türk futbol takımlarının 2023-2024 sezonu Avrupa kupası elemelerine dair dosyaları bugünkü haberlerde yer aldı ve genel maç performansları detaylıca değerlendirildi.

UEFA ülke sıralamasında 13. sırada olan Türkiye, bu sebeple Avrupa'da mücadele etme hakkı kazanan takımları 3 eleme turundan geçirmişti.

Galatasaray Şampiyonlar Ligi'nde, Fenerbahçe ve Beşiktaş UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde rakiplerini geçerek gruplara katılma hakkı kazandılar. Ancak, Yukatel Adana Demirspor ise play-off turunda penaltı atışları sonucu ile Avrupa'ya veda etmek zorunda kaldı.

Bu 4 takım toplamda 24 maça çıkarken, 20 galibiyet ve 2 beraberlik elde etti ve Türkiye'nin UEFA ülke sıralamasında 9. sıraya yükselmesine katkı sağladı.

UEFA, 2021 finali için 'İstanbul' dedi İhlas Haber Ajansı

GALATASARAY

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi elemelerindeki performansıyla 17. kez Şampiyonlar Ligi gruplarına katılma hakkını kazandı. Sarı-kırmızılılar, 2023-2024 sezonunda Şampiyonlar Ligi A Grubu'nda Bayern Münih, Manchester United ve Kopenhag ile eşleşti.

Galatasaray (2)-5

Takım, Avrupa macerasına 2. eleme turundan başladı ve ilk olarak Litvanya'nın Zalgiris takımıyla karşı karşıya geldi. Deplasmanda oynanan ilk maç 2-2 berabere sonuçlandı, ancak sarı-kırmızılılar iç sahada Mertens'in golüyle 1-0 kazanarak turu geçti.

Sonraki turda Slovenya ekibi Olimpija Ljubljana ile eşleşen Galatasaray, deplasmanda 3-0 galip geldi ve iç sahada da 1-0 kazanarak bir üst tura yükseldi.

Play-off turunda Norveç'in Molde takımıyla karşılaşan Galatasaray, deplasmandaki ilk maçı Midtsjö'nün son dakika golüyle 3-2 kazandı. Ardından rövanşta RAMS Park'ta Molde'yi Icardi ve Angelino'nun golleriyle 2-1 mağlup ederek "Devler Ligi"nde gruplara katılma başarısını elde etti.

Bu sonuçla Galatasaray, tarihinde 17. kez Şampiyonlar Ligi gruplarına katılma hakkı elde etti.

FENERBAHÇE

UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde mücadele eden Fenerbahçe, deplasman maçlarında kalesini gole kapatarak dikkat çekici bir savunma performansı sergiledi.

Fenerbahce (6)-2

İsmail Kartal'ın yönetimindeki Fenerbahçe, elemelerde 6 maçın tamamını kazandı ve hem hücumda hem de savunmada etkileyici bir performans sergiledi. Bu maçlarda rakip filelere tam 21 gol gönderirken, kalesinde sadece 2 gol gördü.

Sarı-lacivertli ekip, organizasyona 2. eleme turundan katıldı ve Moldova'nın Zimbru takımını elemeyi başardı. İlk maçta sahasında 5-0'lık galibiyet elde eden Fenerbahçe, deplasmanda da 4-0'lık bir skorla turu geçti.

3.eleme turunda Slovenya'nın Maribor ekibiyle karşılaşan Fenerbahçe, iç sahada 3-1 galip geldiği rakibine deplasmanda da 3-0 üstünlük sağladı.

Play-off turunda ise Hollanda'nın Twente takımıyla karşı karşıya gelen İsmail Kartal'ın öğrencileri, Ülker Stadyumu'nda oynanan ilk maçta 1-0 geriye düşmelerine rağmen sahadan 5-1'lik galibiyetle ayrıldı. Hollanda'da oynanan rövanş maçını da 1-0 kazanan Fenerbahçe, gruplara kalma başarısını elde etti.

Fenerbahçe, elemelerde oynadığı 6 maçın tamamını kazanarak 21 gol atarken, kalesinde sadece 2 gol gördü. Özellikle deplasman maçlarında kalesini gole kapatarak önemli bir savunma performansı sergiledi.

BEŞİKTAŞ

Beşiktaş, eleme turlarında çıktığı tüm maçları kazanarak önemli bir başarı elde etti. Şenol Güneş'in öğrencileri, 6 maçta 6 galibiyet aldı, 14 gol attı ve 5 gol yedi.

Besiktas (5)-3

Arnavutluk'un Tiran takımıyla 2. eleme turunda karşılaşan siyah-beyazlılar, iç sahada 3-1 kazandıkları maçın rövanşında deplasmanda 2-0'lık bir skor elde ederek turu geçmeyi başardılar.

Bir sonraki turda Azerbaycan'ın Neftchi Bakü takımıyla karşı karşıya gelen Beşiktaş, ilk maçı deplasmanda 3-1, ikinci maçı ise evinde 2-1 kazanarak play-off turuna yükseldi.

Play-off turunda Ukrayna'nın Dinamo Kiev ekibi ile karşılaşan Beşiktaş, deplasmandaki ilk maçı 3-2'lik bir galibiyetle tamamladı. Bu müsabaka Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle Romanya'da oynandı ve uzatma dakikalarında Zaynutdinov'un golüyle Beşiktaş galip geldi.

Rövanş karşılaşması Beşiktaş'ın ev sahibi olduğu bir maçtı ve Vincent Aboubakar'ın 52. dakikada attığı golle siyah-beyazlılar sahadan 1-0 galibiyetle ayrılarak turu geçmeyi başardılar.

Bu sonuçlarla Beşiktaş, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nin 3. sezonunda ilk kez gruplara katılma hakkını elde etti.

ADANA DEMİRSPOR

Süper Lig'de geçen sezonu 4. sırada tamamlayarak UEFA Avrupa Konferans Ligi'ne katılma hakkı kazanan Yukatel Adana Demirspor, tarihinde ilk kez Avrupa'da mücadele etme fırsatı buldu.

AdanaDemirspor (4)-3

  1. eleme turunda Romanya'nın CFR Cluj ekibiyle karşılaşan mavi-lacivertliler, deplasmanda 1-1 berabere kaldıkları rakiplerini iç sahada son dakika golüyle 2-1 mağlup ederek tur atlamayı başardılar.

Bir sonraki turda Hırvatistan'ın Osijek takımıyla eşleşen Akdeniz ekibi, evindeki ilk maçta rakibini 5-1 gibi net bir skorla mağlup ederek avantajı eline geçirdi. Patrick Kluivert'in öğrencileri, deplasmandaki karşılaşmadan 3-2'lik mağlubiyetle ayrılmalarına rağmen play-off turuna yükseldi.

Grup aşaması öncesi son sınavlarında Belçika'nın Genk takımıyla eşleşen Adana Demirspor, deplasmanda oynanan ilk maçta 1-0 öne geçmelerine rağmen uzatma dakikalarında yedikleri golle sahadan 2-1 mağlup ayrıldılar.

Play-off rövanşında sahalarında Genk'i Cherif Ndiaye'nin golüyle 1-0 mağlup eden mavi-lacivertliler, mücadeleyi önce uzatmalara, ardından da penaltılara taşıdılar.

Penaltı atışlarında Belhanda'nın atıştan yararlanamadığı Adana Demirspor, diğer 4 penaltıyı gole çevirmesine rağmen, Belçika ekibi Genk 5 penaltının tamamını gole çevirerek turu geçen taraf oldu.

Kulüp tarihindeki ilk Avrupa macerasında ön eleme turunda yer alan Adana Demirspor, 6 maçta 3 galibiyet, 2 mağlubiyet ve 1 beraberlik elde etti. Kluivert'in öğrencileri bu mücadelelerde 12 gol atarken, kalesinde ise 8 gol gördü.

İŞTE UEFA SIRALAMASI

Avrupa maçları öncesinde UEFA ülke sıralamasında 26.600 puanla 13. sırada bulunan Türkiye, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Adana Demirspor'un toplam 24 maçta 20 galibiyet ve 2 beraberlik elde etmesi sonucunda 32.850 puana yükseldi.

Bu sonuçlarla birlikte Türkiye, Sırbistan, İsviçre, Avusturya ve İskoçya'yı geride bırakarak UEFA ülke sıralamasında 9. sıraya kadar yükseldi.

haber merkezi

Editör: Eray Erginbaş