Türk sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Şerif Gören, evinde geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu 2 hafta önce hastaneye kaldırılmıştı. 80 yaşındaki Gören tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
22 Kasım’da evindeki merdivenlerden düşerek başını yere çarpan ve kaldırıldığı hastanede entübe edilen Şerif Gören'in durumunun ciddi olduğu bildirilmişti. Usta ismin ölümü sevenlerini yasa boğdu.
ŞERİF GÖREN KİMDİR?
Şerif Gören, 14 Ekim 1944’te Yunanistan’ın İskeçe şehrinde doğdu. 1956 yılında kazandığı bursla Türkiye’ye gelerek İstanbul Erkek Lisesi’nde eğitim aldı. Sinemaya 1962 yılında Erman Film Stüdyosu’nda kurgucu olarak adım atan Gören, hızlı kurgu anlayışıyla tanındı. 1974’te Yılmaz Güney’in tutuklanması üzerine “Endişe” filminin yönetmenliğini üstlendi ve bu ilk filmiyle Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ödülünü kazandı. 1982 yılında senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı “Yol” filmiyle Cannes Film Festivali’nde “Altın Palmiye” ödülüne layık görüldü.
FİLMLERİNDE TOPLUMSAL GERÇEKLİĞE YER VERDİ
Gören’in filmografisinde “Yılanların Öcü”, “Derman”, “Umut” ve “Katırcılar” gibi önemli yapımlar bulunuyor. Toplumsal gerçekçilik akımının ikinci kuşağının önde gelen isimlerinden olan Gören, filmlerinde kent yaşamı ve doğa-insan ilişkisi gibi konuları işledi.