Ülkede kitlesel turizme karşı artan protestolara rağmen, bu yıl İspanya'yı her zamankinden daha fazla yabancı ziyaret ediyor. Ulusal istatistik otoritesi INE, yaptığı açıklamada, 31 Temmuz itibarıyla ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 12 artarak rekor seviye olan 53.4 milyona ulaştığını bildirdi.

71.1 MİLYAR HARCAMA

Turistler ve iş seyahatindekilerin harcamaları yaklaşık %19 artarak yaklaşık 71.1 milyar euroya çıktı. INE'ye göre; yalnızca temmuz ayında İspanya'yı yurtdışından 10.9 milyon kişi ziyaret etti. Bu sayı Temmuz 2023'e göre %7.3 daha fazla.

ÇOĞUNLUĞU İNGİLİZ

Yalnızca bu ay içinde 15.5 milyar eurodan fazla harcama yapıldı. Bu, bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık 1.7 milyar euro daha fazlaydı. Temmuz ayı da böylece kendi rekorunu kırdı. Turistlerin büyük çoğunluğunu İngiltere'den gelen ziyaretçiler oluşturdu.

KONUT SIKINTISI

Son aylarda tatilcilerin gözdesi haline gelen Mallorca, Barselona, ​​Malaga ve Kanarya Adaları'nda gösteriler yaşandı. Her şeyden önce, tatilcilere kiralanan evlerinin artmasıyla birlikte hızla büyüyen konut sıkıntısı yerel halkı rahatsız ediyor. Trafik, gürültü ve kirlilik de büyük endişelere sebep oluyor. Turizm; İspanya'nın gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) neredeyse %14'ünü oluşturuyor.
 

Muhabir: Tamer Ayeri