İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Çin merkezli video paylaşım platformu TikTok'a yaklaşık 10 milyar Türk Lirası değerinde, yani 345 milyon euro para cezası verdi. Bu karar, TikTok'un Avrupa Birliği (AB) yasaları gereği çocukların kişisel bilgilerini koruma konusunda ihlalde bulunmasından kaynaklandı. DPC tarafından yapılan açıklamada, bu ihlallerin 31 Temmuz 2020 ile aynı yılın sonuna kadar süren bir dönemi kapsadığı belirtildi. İrlanda merkezli veri düzenleyici kurum, ayrıca TikTok'un 13 ila 17 yaş arası kullanıcıların hesaplarını varsayılan olarak herkese açık ayarladığını da ifade etti.

Uzmanlar 'TikTok'a karşı aileleri ve gençleri uyardı

Bu karar, TikTok'un İngiltere'deki veri düzenleyici tarafından nisan ayında, ebeveyn izni olmadan 13 yaşın altındaki 1,4 milyon çocuğun verilerini yasa dışı şekilde işlediği gerekçesiyle 12,7 milyon sterlinlik bir para cezasına çarptırılmasının hemen ardından geldi.

Kişisel Verileri Koruma Kurulu TikTok hakkında inceleme başlattı

AB Komisyonu, nisan ayında Avrupa'da faaliyet gösteren büyük dijital platformlar ve arama motorları için sıkı kurallar getireceğini duyurmuştu. Bu kapsamda Alibaba, Amazon, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube ve Zalando gibi platformlar da sınıflandırılmıştı.

Kaynak: HABER MERKEZİ