Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Türkiye'nin Kıbrıs Barış Harekatı'nı gerçekleştirdiği 1974 yazında Mağusa kentinde yaşanan olayları Rumların anlatımıyla ele alan ancak gerçekleri saptırdığı iddiasıyla tepki çeken Netflix yapımı Famagusta'nın Yunanistan dışında bir ülkede yayınlanmayacağını duyurdu.

V2Yeniproje 15 1725172224

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya üzerinde açıklama yaptı ve şu ifadelere yer verdi; 'Kıbrıs Türkünün haklı davasının savunulmasını, zulme uğrayan soydaşlarımızın kurtarılmasını amaçlayan 'Kıbrıs Barış Harekâtı', adının hakkını vererek hukuk çerçevesinde Ada’ya huzur getirdi" diyen Şahin, "Kahraman Türk askeri Kıbrıs’a barış ve huzur götürmüş, akan kan durmuş, mazlumun göz yaşları silindi. Tarihi gerçekler ortadayken bazı çevrelerin art niyetli olarak Türkleri, ülkemizi ve kahraman ordumuzu kötüleyen bir filmle ortaya çıkması kabul edilemez bir yanlış.'

Famagusta 2Jpg 2 Uc H Q A2Tk6Gd9D Vua N5Vg

"Netflix ile gerekli görüşmeler yapıldı ve yapımın yayınlanmayacağına dair anlayış birliğine varıldı" diyen Şahin; 'Ülkemizdeki dijital yayın hizmetlerini düzenleyen ve denetleyen kuruluş olarak Üst Kurulumuz, yayıncı Netflix ile gerekli görüşmeleri yapmış ve yapımın yayınlanmayacağına dair anlayış birliğine varıldı.

Söz konusu yapım, sadece daha önce yayınlandığı ülkede (Yunanistan) Netflix kataloğuna girecek, Türkiye’de veya herhangi bir ülke kataloğunda yer almayacak.' ifadelerini kullandı. 

1725630533822 1725333502257 21 E 08 Ab 6918 11 Ef B 43 E 6916 Dcba 5 Cbf

NE OLMUŞTU?

ABD'deki Türk-Amerikan toplumu, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ortaklığında çekilen "Famagusta" isimli dizinin dijital platform Netflix'te gösterime girecek olmasına tepki gösterdi. 

Türk-Amerikan toplumuna ait bazı kuruluşlar ve sivil aktivistler, konusu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazi Mağusa kentinde geçen Famagusta'nın, "20 Eylül'de Netflix'te yayımlanacağı" bilgisinin paylaşılması üzerine, platform yöneticilerine tepkilerini dile getirirken, dizinin "tarihi gerçeklerle uyuşmadığını" belirtti. 

Türk-Amerikan Güvenlik Vakfı (TASFO) Başkanı Fatih Özonur, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Netflix'i, Kıbrıs adasında terör örgütü EOKA tarafından katledilen Türkleri yok sayarak, Türk ordusunu işgalci gösteren Famagusta dizisini yayımlama kararından dolayı kınıyoruz" ifadesini kullandı. 

Kaynak: DEMET SAROVA