Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin yeni raporuna göre; Güneydoğu Asya'daki suç örgütleri, kurbanlarını kandırmak için operasyonlarında giderek daha fazla deepfake, kötü amaçlı yazılım ve yapay zeka gibi teknolojileri kullanıyor. Deepfake; mevcut bir görüntü veya videoda yer alan kişinin, yapay sinir ağları kullanarak bir başka kişinin görüntüsü ile değiştirildiği medya türüdür.

UYUM SAĞLIYORLAR

BM'nin tehdit ortamına ilişkin yaptığı analizde, suçluların teknolojik gelişmelere uyum sağladığı ve 2023 yılında Doğu ve Güneydoğu Asya'daki insanları hedef alan dolandırıcılıklardan kaynaklanan kaybın 18 ila 37 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor.

%2500 ARTIŞ!

Bunlara, 2024'ün ilk yarısında deepfake ile ilgili içeriklerin bahsedilmesinde %600'ün üzerinde bir artış dahildir... Filipinler, Vietnam ve Japonya'nın hepsinde 2022 ile 2023 arasında %2500'ün üzerinde bir artış yaşandı.

ENDİŞE VERİCİ

Bölge Analisti John Wojcik, "Siber dolandırıcılık faaliyetlerinde bulunan suç örgütlerinin, üretken yapay zekayı entegre etmesi, Güneydoğu Asya'da gözlemlenen karmaşık ve endişe verici bir eğilimdir" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ