2024'e kadar sürdü ama Japonya sonunda disketlere veda etti. Geçtiğimiz aya kadar, 1.000'den fazla düzenlemeyle zorunlu tutulan eski depolama aygıtları kullanılarak, vatandaşlardan devlete belge göndermeleri isteniyordu. Ancak Bakan Taro Kono, bu kuralların artık nihayet kaldırıldığını söyledi. 2021'de Bay Kono disketlere savaş ilan etmişti. Yaklaşık üç yıl sonra, "Disketlere karşı savaşı kazandık!" açıklamasını yaptı.

FAKS MAKİNELERİNE DE SAVAŞ AÇMIŞTI

Taro Kono, göreve atandığından beri eski teknolojiyi ortadan kaldırmayı hedef olarak koymuştu. Daha önce "faks makinesinden kurtulacağını" da söylemişti. Teknoloji devi olarak görülen Japonya, son yıllarda değişime karşı gösterdiği derin direnç nedeniyle küresel dijital dönüşüm dalgasında geride kaldı. Örneğin, işyerleri e-posta yerine faks makinelerini tercih etmeye devam etti. Daha önce bu makinelerin devlet dairelerinden kaldırılmasına yönelik planlar tepkiler nedeniyle iptal edilmişti.

SADECE YAŞLILAR MI VAR?

Duyuru, Japon sosyal medyasında geniş yankı buldu. Eskiden Twitter olarak bilinen X'teki bir kullanıcı, "Hükümet hala disket mi kullanıyor? Bu çok eski moda... Sanırım sadece yaşlı insanlarla ilgileniyorlar" yorumunda bulundu. 1960'lı yıllarda ortaya çıkan kare şeklindeki cihazlar, daha verimli depolama çözümlerinin bulunmasıyla 1990'lardan itibaren ortadan kalkmıştı.

2011'DE ÜRETİMİ BİTTİ

Disketlerin son üreticisi olan Sony ise 2011 yılında bu konudaki faaliyetini sonlandırdı. Japonya, bürokrasisini dijitalleştirmeye yönelik gecikmiş kampanyasının bir parçası olarak Eylül 2021'de Bay Kono'nun liderliğinde Dijital Ajans kurdu. Ayrıca ülkede halen çağrı cihazları kullanılıyor. Ülkenin son çağrı cihazı sağlayıcısı da 2019 yılına kadar hizmetini sürdürdü!
 

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ