Bazı meyveler, belirli sağlık yararları olan vitaminler, mineraller, yağ ve şekerden daha yüksek miktarlarda içerir. Birden fazla fayda elde etmek için birçok farklı meyve tüketin. Alerjileriniz varsa veya belirli lif veya fruktoz türlerini sindirmede sorun yaşıyorsanız, bazı meyvelerden kaçınmanız gerekebilir. Çoğu meyve, doğal şeker olarak kabul edilen bir miktar fruktoz içerir. Meyvelerde kurutulup tatlandırılmadıkları sürece ilave şeker yoktur.

BÜYÜKLÜĞÜNE BAĞLIDIR

Meyvedeki şeker miktarı su/lif içeriğine ve porsiyon büyüklüğüne bağlı olacaktır. Örneğin; 1 su bardağı çilek 11 gram karbonhidrat içerir; bunun 3 gramı liftir ve 7 gramı şekerdir. 1 orta boy muz 105 kalori ve 27 gram karbonhidrat içerir; bunun 3 gramı lif, 14.4 gramı ise şekerdir. Kavunlar ve turunçgiller (limon, misket limonu, portakal) düşük şekerli meyveler arasındadır.

HER ZAMAN DOĞRU DEĞİL

Porsiyon başına daha fazla şeker içeren meyvelerin daha sağlıksız olduğunu söylemek her durumda doğru değildir. Yüksek şeker içeren bir meyvenin hoş karşılandığı zamanlar vardır, örneğin bir antrenmandan sonra veya bir hastalıktan kurtulurken.

DOĞAL BİR TATLIDIR

Çeşitli meyveler yemek; su, lif, vitamin, mineral ve antioksidanları diyetinize dahil etmenin harika bir yoludur. Meyve; yemeklere ve atıştırmalıklara renk, doku ve lezzet katar. Ve doğal tatlı olarak kullanılabilir. Yenebilecek en iyi meyveler, erişilebilir, uygun fiyatlı, beslenme ve sağlık hedeflerinizi karşılayan ve keyif aldığınız meyvelerdir.
 

Muhabir: Eraycan Erginbaş