TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, İsviçre kökenli çok uluslu bir ilaç firmasının organ nakli hastalarının kullandığı ilacı Türkiye'ye artık getirmeyeceğini duyurdu. Saydan, konuyla ilgili bugün yazılı bir açıklama yaparak şunları söyledi:

"İsviçre kökenli çok uluslu bir ilaç firması, organ nakli hastalarının kullandığı ilacını Türkiye'ye getirmeme kararı aldı. Mikofenolat mofetil etken maddeli bu ilaç, böbrek, kalp ve karaciğer nakli geçiren hastalarda akut organ reddini önlemek amacıyla kullanılır. 125 yıldır dünya genelinde, 65 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren bu firma, sendikamıza gönderdiği yazıda, 'Türkiye'de uygulanan temel fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları nedeniyle, dünya genelinde hastaların erişimine sunduğumuz yenilikçi tedavileri Türk hastalarına sunamamanın üzüntüsünü yaşıyoruz ve mevcut ilaçların devamlılığı konusunda büyük endişe duyuyoruz' diyerek, mevcut fiyatlandırma ve geri ödeme politikalarının uygulanabilirliğini sorguluyor."

"Yerli ilaç sanayimizin yükü ağırlaşıyor"

Saydan, kaybolan ilacın ülkenin en pahalı ilacı olduğuna dikkat çekerek şunları belirtti: "Durum ciddiyetini koruyor, ilaç sıkıntısı artıyor. Özellikle organ nakli sonrası kullanılan ve hayati öneme sahip olan bu ilaç artık temin edilemeyecek durumda. Daha önce ilaç şirketleri, hekimlere ilaçlarını yazdırmak için eczanelere gelir ve ürünlerini tanıtırlardı. Ancak günümüzde, 'Ülkenizi terk ediyoruz' diyorlar. Yerli ilaç sanayimizin yükü artıyor. Yeni tedavi edici moleküller de uzun bir süre sonra ancak özel ithalat yoluyla ve çok yüksek fiyatlara temin edilebiliyor."

Saydan şunları ekledi:

"Türkiye'nin nüfusu 85 milyon 279 bin 553 kişidir. Ayrıca, ülkemizde Ağustos 2023 itibariyle 3 milyon 303 bin Suriyeli misafir bulunmaktadır, yaklaşık 1,5 milyonu 14 yaşından küçüktür. İlaç kullanım oranı yüksek ve ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. İlaç sektörü, 2022 yılında döviz kurlarındaki hızlı artışlar ve maliyetler karşısında Temmuz ve Aralık aylarında ilaç fiyatlarını güncellemesine rağmen, sektörün mücadele şartları giderek zorlaşmıştır. Sektör, büyük kayıplar yaşayarak 2015 yılından geride kaldığını belirtmektedir. Bu bağlamda, ilaç fiyat politikalarının sadece tasarruf odaklı olmaktan vazgeçmesi ve ilaç fiyatlarının yılda birden fazla güncellenerek reel kurla uyumlu hale getirilmesi gereklidir. SGK tarafından uygulanan düşük fiyat baskısı nedeniyle sektör, artan maliyetlere karşı zorlu bir mücadele vermektedir. İlaç fiyatlarının, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Hindistan gibi hammaddeleri ithal ettiğimiz ülkelerden bile daha düşük hale gelmesi sürdürülebilir değildir. İlaçların erişilebilir ve bulunabilir olması için acil düzenlemeler yapılmalıdır."

HABER MERKEZİ

Editör: Funda Işık