Tayland'daki büyük kedilerden iyi haberler geldi. Ülkenin Batı Orman Kompleksi'ndeki (WEFCOM) kaplan popülasyonunun, 2007 ile 2023 yılları arasında üç kattan fazla artarak 41'den 143'e çıktığı tahmin ediliyor. Tayland Milli Parklar Dairesi (DNP) ve Yaban Hayatı Koruma Derneği (WCS) öncülüğünde yürütülen yeni bir ortak çalışmada, dikkat çekici geri dönüş gözlemlendi.

"AVLARI" DA ARTIYOR

Çalışma, Global Ecology and Conservation adlı bilimsel dergide çevrimiçi olarak yayımlandı. Sadece kaplanlar toparlanmıyor. Geyik ve yabani sığır gibi kaplanların başlıca avı olan türlerin de  iki katına çıktığı bulundu.

BİRÇOK TÜRÜN EVİ

Biyolog Pornkamol Jornburom, bu artışın ormanın daha etkili yönetimini yansıttığını ve on yıldan uzun süredir yapılan koruma müdahalelerinin sonucu olduğunu söyledi. Jornburom, "Bu orman kompleksi birçok tehlike altındaki türün evidir" diyor. WEFCOM'un "yaban hayatı popülasyonunun korunması ve iyileştirilmesi için bir rol model" olabileceğini umuyor.

DEVRİYELER İŞE YARADI

Jornburom, kaplan ve diğer türlerdeki yükselen sayıların, artırılan devriyeler sayesinde gerçekleştiğini belirtti. Biyolog, "Kaplanları koruduğumuzda aslında birçok başka türün de korunmasını sağlıyoruz. Yaşam alanını koruduğunuzda bütün canlılar için iyi şartlar sunarsınız" diye konuştu.
 

Muhabir: Münevver Beyza Morgül