Memorial Hermann Medical'de aile hekimliği ve spor hekimliği doktoru olan Benedict Ifedi, gıda zehirlenmesinin yaz mevsiminde sık görülen bir sorun olduğunu belirtti. Benedict Ifedi; bakteri, virüs veya parazit gibi mikroplar içeren yiyecekleri tükettikten sonra mide bulantısı, kusma veya ishal görülebileceğini söylüyor.

Ifedi, "Gıda kaynaklı bakteriyel büyüme faktörlerinin yüksek sıcaklıklara bağlı olması nedeniyle gıda zehirlenmesi yaz aylarında daha olasıdır. Bakteriler sıcak ve nemli bir ortamda çoğalır, bu da zararlı mikropların yiyeceklerde neden hızla çoğalabildiğini açıklıyor" dedi.

AZ PİŞMİŞ TAVUK ZİRVEDE

Yüksek risk kategorisine giren gıdalara gelince, az pişmiş tavuk 1 numarada bulunuyor. Ardından et, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, mayonez, süt ürünleri ve tüketime hazır gıdalar geliyor. Ifedi, "Ayrıca, özellikle pikniklerde veya mangallarda yemek pişirirken, hem et hem de sebzeler için aynı kesme tahtası gibi malzemeleri kullanıyorsanız, bulaşma olasılığı da daha yüksek" açıklamasında bulundu.

Enfeksiyonun türüne bağlı olarak gıda zehirlenmesi 48 saate kadar sürebilir ve bazı durumlarda antibiyotik gerekebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ