Bayram tatili planları yapan vatandaşlar için İstanbul Aydın Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü ve Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav önemli uyarılarda bulundu. Sanlav, tatil satın alırken dikkat edilmesi gereken hususları Şok Gazetesi'ne anlattı.

Online Acentaların ve Tesislerin Gerçekliğini Araştırın

Tatilinizi online olarak satın almadan önce, hem acentenin hem de otelin gerçekliğini ve kurumsallığını mutlaka araştırın. Sanlav, "Alan adının yazıldığı adres çubuğunun yanında 'site bilgilerini görüntüle' seçeneği var. Oradan o sitenin kurumsallığını inceleyin" diye belirtti.

Hizmet ve Fiyat Dengesi Önemli

Sanlav, hizmet ve fiyat dengesinin önemine dikkat çekerek, "En ucuz fiyat veren tekliflerle verilen hizmeti karşılaştırın. Pansiyon fiyatına 5 yıldızlı bir otelde kalamazsınız. Eğer size böyle bir teklif sunuluyorsa sıkıntı olma ihtimali yüksek. Güvenmediğiniz, kuşkulandığınız ve referansları sağlam olmayan yerlerden tatil satın almaktan kaçının" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü ve Sosyal Medya Araştırmacısı Ümit Sanlav

Şikâyetleri Araştırın

Online tatil satan sitelerle ilgili internet üzerinden şikâyet araştırması yapmanın önemine vurgu yapan Sanlav, "Hakkında belirli bir çoğunlukta olumsuz olan sitelerden uzak durmaya çalışın. Özellikle 'telefonları açılmıyor' veya 'Tur rehberini beğenmedim' gibi ufak tefek şikâyetlerden ziyade 'paramı kaptırdım', 'odaya çift rezervasyon yapmışlar' türündeki uyarılara dikkat edin" diye konuştu.

Acentenin Otelle Çalıştığını Teyit Edin

Satın aldığınız hizmetleri kullanmadan önce mümkün olduğunca teyit etmenin önemini vurgulayan Sanlav, "Otel hizmeti aldıysanız oteli arayıp satın alma işlemi yaptığınız firma ile çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Otele giriş yapmadan bir gün önce de oteli arayarak adınıza rezervasyonun olup olmadığını kontrol etmeniz yararlı olacaktır" tavsiyesinde bulundu.

HIRSIZA DAVETİYE ÇIKARMAYIN

Sosyal medya, anlık veri transferi ve paylaşımlar konusunda mükemmel imkanlar sunarken, güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Ümit Sanlav, tatildeyken sosyal medyada yapılan paylaşımların evde kimsenin olmadığını göstererek hırsızlara açık bir davetiye çıkarabileceği konusunda da uyarılarda bulundu. Sanlav, "Ben şu an ailemle beraber tatildeyim" şeklinde yapılan paylaşımların hırsızlara evin adresini vermekle eşdeğer olduğunu belirtiyor.

Sanlav, " En büyük yapılan yanlışlardan bir tanesi de vatandaşlar tatildeyken aileleriyle birlikte sosyal medyada paylaşımlar yapıyor. Eğer profilleri herkese açıksa, hırsızlar bu paylaşımları görebiliyor. Profilde biraz aşağı kaydırdıklarında, evin yerini tahmin edebilecekleri paylaşımlar bulabilirler. Bu durum, hırsızlara açık davetiye anlamına geliyor" dedi.

Bu nedenle, sosyal medya kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli ipuçlarını ise şöyle özetliyor…

Gizlilik Ayarları: Profilinizi herkese açık yerine sadece arkadaşlarınızın görebileceği şekilde ayarlayın.

Konum Bilgisi: Fotoğraf veya durum güncellemelerinde konum bilgisi paylaşmaktan kaçının.
Zamanlama: Tatildeyken nerede olduğunuzu paylaşmak yerine, tatil dönüşü bu anıları paylaşmayı tercih edin.

Paylaşım İçeriği: Ev veya kişisel bilgiler içeren paylaşımlar yaparken çok dikkatli olun ve bu bilgilerin kötü niyetli kişiler tarafından kullanılabileceğini unutmayın.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR