Kenya'da İsa Mesih'le buluşma vaadiyle 430 kişiyi ölüm orucuna ikna etmekle suçlanan Mackenzie isimli bir Hıristiyan mezhebi lideri, gizli olmayan filmler dağıttığı ve bir kampanya yürüttüğü için 1.5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Kıyı turizm kenti Malindi'deki mahkemenin yargıcı Olga Onalo, yaptığı açıklamada, "Sanık tüm suçlamalardan suçlu bulundu ve sırasıyla 1 yıl ve 6 ay hapis cezasına çarptırıldı" dedi. Mackenzie, Kenya Film Sınıflandırma Kurulu tarafından incelenmeyen filmleri bulundurmak ve dağıtmak, bir film stüdyosu işletmek ve lisanssız film üretmekle de suçlanıyordu. 

Mackenzie ayrıca filmleri aracılığıyla çocukları okula gitmemeye teşvik etmenin yanı sıra Hindulara, Budistlere ve Müslümanlara karşı fikirler yaymak suçlamalarının da muhatabı. Bu filmlerin çoğunda vaaz veren papaz, bu suçlamaları reddetti ancak görüntüleri liderliğini yaptığı kilise olan Good News International Church ile bağlantılı YouTube kanalında yayınladığını kabul etti.

KENYA1-4

Tarikat lideri, kıyı ilçesi Kilifi'de çoğunluğu toplu mezarlarda bulunan 320 hektarı aşkın ormanın adına istinaden "Shakahola katliamı" olarak bilinen olayla ilgili de adli süreçle karşı karşıya. Bölgede, çoğu çocuk olmak üzere tarikat liderinin 430'a yakın takipçisinin cesedi bulunurken, birkaçı kurtarıldıktan sonra hastanede öldü.

Eski bir taksi sürücüsü olan papaz Mackenzie'nin, kilisesine inananları İsa Mesih'le karşılaşacakları vaadiyle ölene kadar oruç tutmaya ikna ettiği de iddia edildi. Ancak daha sonraki otopsiler, tüm cesetlerde açlık izlerinin yanı sıra bazılarında boğulma belirtileri de bulunduğunu gösterdi. 

Polis soruşturmaları, müminlerin orucu terk etmek isteseler bile oruç tutmaya zorlandıklarını gösteriyor. Ülkenin yaşadığı "en kötü trajedilerden biri" olarak tanımlanan olayda 95 kişi sağ kurtarılırken, 613 kişinin de kaybolduğu bildirilmişti.

Kenya Senatosu tarafından kurulan bir soruşturma komisyonunun geçtiğimiz Ekim ayında yayınladığı bir raporda, 2017 yılında radikalleşme suçlamalarından beraat eden Mackenzie'nin Shakahola'daki "korkunç faaliyetlerinin tespit edilemediği" sonucuna vardı.
 

Kaynak: GALİP ÖZTÜRK