Tarih boyunca virüs salgınları milyarlarca insanı hayattan kopardı. Yakın geçmişte, üretilen aşılar sayesinde birçok virüs etkisiz hale getirilse de bazılarının çözümü hala bulunabilmiş değil. İşte insanlık tarihinin gördüğü en tehlikeli 12 virüs:
12-SARS VİRÜS
İlk kez 2003 yılında Çin'de çıkan SARS virüsü şiddetli akut solunum sendromuna neden oluyor ve bulaştığı hastaların yüzde 9,6'sını öldürüyor.
11-KORONAVİRÜS
Dünyanın en son gördüğü büyük salgın olan Koronavirüs 7 milyondan fazla insanın ölümüne neden oldu ve etkisi hala sürüyor.
10-ROTAVİRÜS
İshalli bir hastalığa neden olan rotavirüs, aşılar sayesinde büyük ölçüde durdurulmuş durumda. Ancak gelişmekte olan ülkelerde ölümle sonuçlanıyor.
9-DANG HUMMASI
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dang humması yılda 100 ila 400 milyon kişiye bulaşıyor ve ölümcül olma oranı yüzde 20.
8-GRİP
Grip, insanların alıştığı bir hastalık haline gelse de ölümcül olabiliyor. DSÖ verileri, influenza nedeniyle yılda 650.000'e kadar kişinin öldüğünü belirtiyor.
7-ÇİÇEK HASTALIĞI
Çiçek, insanlık tarihinin gördüğü en ölümcül salgınlardan biri oldu. 20. yüzyılda çiçek hastalığı 300 milyon insanı öldürdü. Hayatta kalanlarda derin, kalıcı yara izleri ve çoğu zaman da körlük bıraktı.19. ve 20. yüzyıllardaki çeşitli aşılama kampanyalarından sonra, 1979'da küresel olarak ortadan kaldırıldığı kabul edildi. Çiçek hastalığına yakalanan kişilerin yüzde 30'u hayatını kaybetti.
6-MERS
Suudi Arabistan ve Güney Kore'de yaşanan salgın, bulaştığı kişilerin yüzde 35'ini öldürdü. Ancak virüs, kolayca kontrol altına alınabildiği ve insanlar arasında kolay yayılmadığı için 2021 yılı itibarıyla yalnızca 858 kişinin ölümüne neden oldu.
5-EBOLA VİRÜSÜ
Ebola virüsü hastalığı, insanlarda ve primatlarda meydana gelen viral bir enfeksiyondur. Ölümcül olma oranı ise yüzde 50'dir.
4-HANTAVİRÜS
Kemirgenlerden bulunan Hantavirüs, insanlara yalnızca birisinin idrar, dışkı veya tükürük gibi vücut sıvılarını yutması durumunda geçiyor. Virüse yakalananların ölme ihtimali yüzde 60.
3-MARBURG VİRÜSÜ
Ebola virüsü ile aynı aileden gelen Marburg'un öldürme oranı yüzde 88. Marburg meyve yarasaları aracılığıyla bulaşıyor ve insanlar arasında vücut sıvıları yoluyla yayılıyor.
2-HIUV/AIDS
Edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu anlamına gelen AIDS nedeniyle 40 milyon kişinin öldüğü biliniyor. Cinsel yolla bulaşan HIV'le uzun yıllar yaşamak mümkün olsa da AIDS'e dönüştüğü takdirde ölümcül oluyor. 2022'nin sonunda dünya çapında neredeyse 40 milyon insanın HIV virüsü taşıdığı biliniyor.
1- KUDUZ
Enfekte bir hayvanın ısırması veya çizmesi sonucu meydana gelen kuduzun öldürme oranı yüzde 100. Günümüzde hala kuduz vakaları yaşanırken, maalesef ısırılma sonrası erkenden aşı olmak dışında herhangi bir çözümü yok. Kuduz her yıl 150 ülkede yaklaşık 59.000 kişinin ölümüne neden oluyor.