JNIM'in bölgedeki hakimiyeti, Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonunun (MINUSMA) Bamako yönetiminin talebiyle ülkedeki kamplarını boşaltmasıyla başladı.

MINUSMA'nın, ağustos başında Timbuktu'nun yaklaşık 50 kilometre doğusundaki Ber kampını boşaltarak Mali ordusuna teslim etmesi, ordu ile 2015 Cezayir Anlaşması'yla silah bırakan eski isyancı grupları karşı karşıya getirdi.

Ordu ile silah bırakan grupların oluşturduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) arasında çatışmalar yaşanırken JNIM de fırsattan istifadeyle Timbuktu sınırlarına kadar yerleşti.

JNIM'in sözde Timbuktu bölge komutanı Talha Abou Hind, ağustosta, "ülkeye Wagner paralı askerlerini çağıran" Mali ordusuna savaş açtıklarını söyledi ve kısa süre içinde Timbuktu'ya mal taşıyan kamyonların kente girişi engellendi. Ağustostan bu yana kente kara yoluyla ulaşım sağlanamıyor, Nijer Nehri üzerinde Timbuktu-Bamako seferini yapan tek yolcu vapurunun 7 Eylül'de uğradığı roketli saldırıda 49 yolcu yaşamını yitirdi.

Kaynak: AA