66 KUBBESİ VAR

Eminönü Yeni Cami bir diğer adıyla Valide Sultan Cami’nin inşasına 1597 yılında Safiye Sultan tarafından başlandı. Ancak Mısır Çarşısı’nın hemen yanında Galata’nın tam karşısında yer alan son Osmanlı klasik dönem caminin inşası Hatice Sultan’ın çabalarıyla 1665 yılında tamamlandı. Yapımı 66 yıl süren Yeni Cami’nin 66 kubbesi bulunuyor. Cami’nin içinde birbirinden güzel çiniler yer alıyor.  

VAKIFLAR MÜDÜRLÜĞÜ GÖREVE

CAMİDEKİ Kabe tasvirli tarihi çini pano demirlerin arkasına gizlendi. 6 bölümlü demir parmaklığın ardından kısmen görünen çini pano paslanmaya başladı. Tarihçi Ömer Faruk Yavaşçay, “Demir koruma eseri bozuyor.  İnsanlar bir de dokunuyor bunun da önüne geçilmesi için kırılmaz şeffaf camla koruma altına alınması gerekiyor” diyerek Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne çağrıda bulundu. 

‘İnşası 66 yıl sürdü’ 

Eminönü Yeni Cami’nin inşası “Safiye Sultan döneminde 1597 yılında inşaatına başlanıyor. Sultanahmet Cami’ne tüm yatırımlar yapılıyor. Burası denize sıfır olduğundan dolayı zemin kısmı sürekli su alıyordu ve buraya yüzlerce kazık çakıldı. Hatice Sultan kendisi inşasına devam etmek istedi. Caminin olduğu yerde binalar vardı. Hatice Sultan satın aldı. İnşaat sonra başladı. Bu caminin inşaatı 66 yıl sürdü.

Kaynak: İHA