Türkiye genelindeki tüm tapu sahiplerini yakından ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri için geri sayım başladı. 2025 yılı emlak vergisi 1. taksit ödemeleri için belirlenen son tarihler yaklaşırken, tapu sahipleri ödeme yükümlülüklerini yerine getirmek için harekete geçmeli. Emlak vergisi, bina, arsa ve iş yeri gibi gayrimenkul sahibi olan herkesin yılda iki kez ödemek zorunda olduğu bir vergi türü. Zamanında ödeme yapmayan mükellefler ise gecikme zammı ödemek zorunda kalacaklar.

Türkiye'nin en zengin ve en fakir illeri belli oldu: İşte sıralama Türkiye'nin en zengin ve en fakir illeri belli oldu: İşte sıralama

Emlak Vergisi 1. Taksit Ödemeleri İçin Kritik Tarih

2025 yılı emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri 1 Mart ile 31 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Tüm tapu sahipleri bu tarih aralığında vergi ödemelerini tamamlamaları gerekiyor. Emlak vergisi, yılda iki kez ödenmekte olup ilk taksit Mayıs ayı sonuna kadar, ikinci taksit ise Kasım ayı sonuna kadar ödenmektedir. Bu nedenle, tapu sahiplerinin ödeme takvimine dikkat etmeleri ve ödemelerini zamanında yapmaları büyük önem taşıyor.

Emlak Vergisinden Muaf Olanlar

Her ne kadar tüm tapu sahipleri emlak vergisi ödemekle yükümlü olsa da, bazı vatandaşlar bu vergiden muaf tutuluyor. Emlak vergisinden muaf olanlar arasında; emekliler, hiçbir geliri olmayan vatandaşlar, engelliler, gaziler ve şehitlerin dul ve yetimleri yer alıyor. Ancak, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden vatandaşlar, emlak vergisini tam olarak ödemek zorunda.

Emlak Vergisi Ödeme Yöntemleri

Emlak vergisini ödemek için birçok farklı yöntem bulunmaktadır. Tapu sahipleri, internet üzerinden TC kimlik numarası veya sicil numarası ile kolayca ödeme yapabilirler. Ayrıca, e-devlet üzerinden birçok belediyenin sicil, tahsilat ve tahakkuk bilgilerine ulaşarak ödeme yapabilirler. Belediyelerin vezneleri, posta çeki, e-belediye sistemleri ve banka havalesi/EFT yöntemleri de diğer ödeme seçenekleri arasında yer alıyor.

Gecikme Zammına Dikkat

Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükelleflere aylık yüzde 4.5 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Bu nedenle, tapu sahiplerinin ödemelerini belirtilen tarihler arasında yapmaları, ek maliyetlerden kaçınmaları açısından oldukça önemli. Vergi mükellefleri, kendilerine en uygun ödeme yöntemini seçerek, gecikme zammı ödemek zorunda kalmamak için dikkatli olmalıdırlar.

Kaynak: HABER MERKEZİ