Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiren yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeyle, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini kayıt altına almak amacıyla oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) ilişkin önemli değişiklikler yapıldı. Tapu sahiplerinden belirli belgelerin talep edileceği açıklanırken, düzenlemenin detaylarına göre taahhütname kapsamındaki arazilerin belirlenmesi ve uydu görüntüleriyle tespit edilmesi sağlanacak.

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren yeni bir düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yeni düzenlemeyle, tapu sahiplerinden belirli belgelerin talep edileceği açıklandı. İşte detaylar...

81 ildeki tapu sahipleri için kritik önem taşıyan bu düzenleme, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri içeriyor. Yönetmelikte yapılan değişiklikler, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini kayıt altına almak amacıyla oluşturulan ÇKS'nin kullanımına ilişkin detayları kapsıyor. Çiftçilerin ÇKS'ye kaydolması, denetimlerin gerçekleştirilmesi ve sistemin güncellenmesi gibi konular bu yenilikler arasında yer alıyor.

Yeni düzenlemelerle birlikte, taahhütname kapsamında olan arazilerin belirlenmesi, üretim yılına ait uydu görüntüleri veya tespit komisyonları tarafından yapılacak.

Mirasçılar veya hissedarlar, üretim yılı içinde bu arazilere itiraz ederse, bu itirazlar dikkate alınacak ve ilgili kayıtlar sonlandırılacak.

Veraset yoluyla devralınan ve taahhütname ile başvurulan arazilerle ilgili önemli değişiklikler de yapıldı. Mirasçılar veya hissedarlar, bu arazilere ilişkin itirazlarını belirtmeleri durumunda, itiraz edilen alanlara ilişkin taahhütname süresi sonuna kadar geçerli olacak şekilde düzenlemeler yapılacak.

Yeni düzenlemelere göre, il ve ilçe müdürlükleri ile muhtarlıklarda ÇKS kayıtları, üretim yılının Mart ayında 15 gün süreyle askıya çıkarılacak. Bu süre içinde sadece hissedarlar veya mirasçılar tarafından yapılan itirazlar dikkate alınacak.

Yeni düzenlemelerle, tapu sicilinde kayıtlı malikin ölümü durumunda, miras hakkı tescil edilmemiş araziler intikali yapılmamış araziler olarak kabul edilecek.

Bu arazilere ilişkin yapılan taahhütname başvurularına mirasçılar tarafından itiraz edilmesi durumunda, mirasçılık belgesi talep edilecek. Başvurulan arazide kendi hissesi olmayanlar için hissedarlarla yapılan kira sözleşmesi veya taahhütname talep edilecek. Veraset yoluyla iştirak edilen arazilerde hisse oranlarının belirsiz olduğu durumlarda ise tüm hissedarlarla yapılan kira sözleşmesi veya taahhütname istenecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ