Sudan; ordu ile paramiliter bir grup olan Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasında geçen yıl nisan ayında çıkan savaş nedeniyle yok oluyor! Dokuz milyondan fazla insan evlerini terk etti ve ülkedeki herkes bir şekilde etkilendi.

İşler daha da kötüye gitmek üzere. Sudan'da çalışmış bir gıda güvenliği uzmanı Timmo Gaasbeek, "Eylül ayına kadar nüfusun yaklaşık %70'inin aşırı lıkla yüzleşeceğini tahmin ediyorum. Bu, 2.5 milyon veya daha fazla kişinin ölümüne yol açabilir. Kayıp sayısı 4 milyona kadar çıkabilir. Yeterli yiyecek ve içecek yok" dedi.

GÜNDE 1 VEYA HİÇ!

İnsan hakları aktivisti Amgad el-Farid, "Savaş ülke ekonomisini felce uğrattı, dolayısıyla insanların parası yok. Yüksek enflasyon nedeniyle gıda ithalatı da azaldı. Kısacası yeterli yiyecek yok ve mevcut yiyecekler de inanılmaz derecede pahalı hale geldi. Burada yüzde 400'lük farklardan bahsediyorum" açıklamasında bulundu.

Ahmed isimli bir Sudan vatandaşı, "Birçok insan günde sadece 1 kez yemek yiyebiliyor. Bazen bunu bile yapamıyorlar. Birkaç ay önce insanlar fabrikaları yağmalamıştı. Ancak şimdi yağmalanan yiyecekler de tükendi" diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ