İstanbul… Dünyanın en güzel 10 şehrinden biri belki de… Tarih kokuyor, tabiat güzellikleri nefes kesiyor… Boğaziçi kendisini görenleri mest ediyor… İstanbul nice şairlere ilham vermiş… İstanbul nice romanlara konu olmuş… İstanbul üzerine nice hikayeler kaleme alınmış… Türkiye denince akla her an onun adı gelir… Bu şehirde yaşayan kolay kolay terk edemez… Megakent’in bütün semtleri bir tarih, bir cennet köşesi, bir mutluluk hikayesi… Var mı İstanbul gibisi? diye sorarsak yanıtı açık: Yok… Öyleyse bu kadim şehrin gezilecek yerleri ve eserleri çok… Biz bunun için birkaç ilçeyi derledik ve İstanbul’u çok daha fazla sevdik… 

FATİH

İstanbul’un en eski semti Fatih, şehrin tarihini fısıldıyor. Beyazıt, Sultanahmet ve Eminönü, Fatih gezisine başlamak için mükemmel; Fener ve Samatya da eski İstanbul’u merak edenlere birebir…

İSTANBUL SURLARI: İstanbul henüz Ligos isimli küçük bir köyken inşa edilen, Doğu Roma ve Osmanlı dönemlerinde geliştirilen İstanbul Surları, 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmış.

AYASOFYA: 360 yılında İmparator Konstantin tarafından inşa ettirilen, bir kez yıkıldıktan sonra İmparator Jüstinyen tarafından 537 yılında tekrar yaptırılan Ayasofya, İstanbul’da gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında. Günümüzde, Ayasofya Müzesi olarak kullanılıyor.

TOPKAPI SARAYI: İstanbul’un simgelerinden Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorluğunun yönetim merkezi olarak kullandığı bir yapılar bütünü. İstanbul’un tarihi yerleri gezisine çıktıysan şimdilerde müze olarak kullanılan Topkapı Sarayı’nı mutlaka görmen gerek. Topkapı Sarayı Müzesi hakkında detaylı bir yazımız var, ilgilenenler için buraya bıraktık.

SULTAN AHMET CAMİİ: İstanbul’un silüetlerinde muhakkak denk gelinen Sultan Ahmet Camii, Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmet Ağa tarafından tasarlanmış ve Osmanlı padişahı I. Ahmet adına yaptırılmış bir cami. 16 şerefeli cami, külliyesiyle beraber İstanbul’daki en kompleks ibadet yerlerinden biri konumunda. İstanbul’da gezilecek yerler listesi yapıyorsan Sultan Ahmet Camii üst sıralarda olsun.  

MISIR ÇARŞISI: İstanbul’un Avrupa Yakası’nda görülecek yerler çok. Şehrin en eski alışveriş noktalarından Mısır Çarşısı, renkli ve eğlenceli bir İstanbul deneyimi için İstanbul’da yapılacak şeyler listesine eklenmeli.

KAPALIÇARŞI: İstanbul’un tam merkezine konumlanmış, sokaklardan ve pasajlardan oluşan dev bir çarşı. Kapalıçarşı, İstanbul’da gezilecek noktalar arasında en eğlenceli olanlardan biri. Ancak kalabalık sevmiyorsan burası sana göre değil!

YEREBATAN SARNICI: İstanbul’un en gizemli noktalarından biri, Medusa Başı gibi gösterişli sanat eserlerinin bulunduğu Yerebatan Sarnıcı. Ayasofya’ya yakın bir konumda bulunan bu sarnıç, İmparator Jüstinyen emriyle 6. yy’de yapılmış ve o dönemden beri ayakta.

SÜLEYMANİYE CAMİİ: Kanuni Sultan Süleyman adına, Mimar Sinan tarafından tasarlanan Süleymaniye Camii, klasik Osmanlı mimarisinin en nadide örneklerinden birisi! Mimar Sinan, sadeliğin ihtişamını yansıtan bu camiyi 85 yaşındayken tasarlamış.

AYA İRİNİ: İstanbul’un tarihi yerlerinden devam ediyoruz. Topkapı Sarayı bünyesinde bulunan Aya İrini, Doğu Roma dönemlerinden beri ayakta kalmış az sayıdaki yapıdan biri.

BEYOĞLU

İstanbul gecelerinin ünlü semti Beyoğlu… İstiklal Caddesi turu, ardından Karaköy’de keyifli bir gezinti ve finalde Nevizade akşamı! “Anlatılmaz, yaşanır!” kalıbına Beyoğlu’ndan daha iyi bir örnek bulamazsın.  

İSTİKLAL CADDESİ: Yüzyıllardır İstanbul gece hayatının merkezi İstiklal Caddesi, şehrin en canlı bölgelerinden. 24 saat boyunca uyumayan bu cadde, İstanbul’da gezilecek yerler listesinin başlarında.

Galata Kulesi: İstanbul’un simgelerinden Galata Kulesi, hikayeleriyle meşhur olduğu kadar restoranıyla da çok ünlü.

TARİHİ GALATASARAY HAMAMI: İstanbul gezisinde hamam sefası yapmadan olmaz. İstiklal Caddesi üzerindeki Tarihi Galatasaray Hamamı, şehrin en eski hamamlarından biri. 15 yy’de inşa edilmiş.

ST. ANTUAN KİLİSESİ: İstanbul’un en büyük Katolik kilisesi olan Sent Antuan, 13. yy’de yapılmış bir kilisenin devamı niteliğinde. Tramvay yolu yapımı nedeniyle yıkılan ilk kilisenin yerine ünlü mimar Giulio Mongeri tarafından tasarlanan St. Antuan Kilisesi, günümüzde İstanbul gezilecek yerler listesindeki en gözde mekanlardan biri.

MADAME TUSSAUDS İSTANBUL BALMUMU MÜZESİ: Tarihe geçmiş isimlerin ve günümüzün en popüler simalarının balmumu heykellerini Madame Tussauds Balmumu Müzesi’nde inceleyebilirsin.
Fransız Sokağı: İstiklal Caddesi’nin tam ortasında bulunan Galatasaray Lisesi’nin arkasında kalan Fransız Sokağı, kafelerin ve eski binaların bulunduğu renkli bir bölge. Burası, İstanbul’da sevgiliyle gidilecek yerler listesine eklenir!

PERA MÜZESİ: Tepebaşı semtinde bulunan Pera Müzesi, aslında bir müzeden çok daha fazlası. Burada film etkinliklerine katılabileceğin gibi atölyelere katılarak kendini kültür ve sanat alanında geliştirebilirsin de.

BEŞİKTAŞ

İsmini verdiği futbol takımıyla ünlü Beşiktaş, İstanbul’un en ünlü saraylarına ev sahipliği yapıyor. Futbol takımının mükemmel bir sloganı var, semte de uyuyor: Come to Beşiktaş! İstanbul’da gezilecek semtler arasında Beşiktaş, kesinlikle farklı ve özel bir atmosfere sahip.

İSTANBUL DENİZ MÜZESİ: Türkiye’nin en büyük denizcilik müzesini görmen için Beşiktaş’a gitmen yeterli. Tam sahile konumlanmış İstanbul Denizcilik Müzesi, gemicilikle ilgili birçok enteresan bilgi ve objenin bulunduğu bir mekan.

YILDIZ SARAYI: Enfes İstanbul Boğazı manzarası sunan Yıldız Sarayı, 18. yy’nin başlarında III. Selim tarafından, annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, ardından yapılan eklemelerle günümüzdeki halini almış. Batı etkileşimindeki Osmanlı mimarisini görmek isteyenler, Yıldız Sarayı’nı ziyaret etmeli.

DOLMABAHÇE SARAYI: Son dönem Osmanlı padişahlarından Sultan Abdülmecit tarafından 19. yy’nin ortalarında yaptırılan Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş sahili boyunca görülebilecek en ihtişamlı yapılardan. Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı konutu olarak kullandığı Dolmabahçe Sarayı, günümüzde “müze saray” olarak tarih tutkunu ziyaretçilerini bekliyor.

ÇIRAĞAN SARAYI: Günümüzde otel, restoran ve toplantı mekanı olarak hizmet veren Çırağan Sarayı, İstanbul’un tarihi yerlerinden belki de en güzeli. Sultan Abdülaziz döneminde yapımı bitirilmiş ve inanılmaz bir Boğaz manzarasına sahip.

IHLAMUR KASRI: Pazar günü dışarıda kahvaltı yapmak için harika bir yer olan Ihlamur Kasrı, betonlar arasında saklı kalmış bir cennet gibi.

FERİYE SARAYI: “En güzel İstanbul Boğazı manzarası nereden izlenir?” diyorsan seni Feriye Sarayı’na alalım. Günümüzde düğün ve toplantı gibi organizasyonlar için kiralanabilen bu saray, restoran olarak da hizmet veriyor.  

KADIKÖY

İstanbul trendleri Kadıköy’den çıkar. Son yılların yükselen değeri Kadıköy, gece hayatı ve doğasıyla İstanbul’a nefes aldırıyor. Kadıköy’de boğa heykeliyle fotoğraf çektirmek, buranın en ünlü trendlerinden.

HAYDARPAŞA GARI: Eski zamanların ayrılık ve kavuşma mekanı Haydarpaşa Garı, günümüzde Kadıköy’e vapurla gelenleri karşılayan bir yapı konumunda. Alman mimarlar ve İtalyan işçiler tarafından yapılan Haydarpaşa Garı, İstanbul Anadolu Yakası’nda gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında.

BOĞA HEYKELİ: Kadıköy’üm tam ortası, Boğa Heykeli. Herkes burada buluşur, Kadıköy’de tüm yollar Boğa Heykeli’ne çıkar!

SÜREYYA OPERASI: İstanbul gezilecek yerler listemize sanatsal mekanlardan devam ediyoruz. 1924 yılında milletvekili Süreyya İlmen tarafından inşa ettirilen Süreyya Operası, Kadıköy’de kültür sanat tutkunlarını bir araya getiriyor.

MODA SAHİLİ: İstanbul’da gezilecek doğal yerlerden biri de Moda Sahili. Caddebostan’a kadar ilerleyen bu sahil, inanılmaz manzaraları, keyifli sohbetleri ve mutlu insanlarıyla ünlü.

BARIŞ MANÇO MÜZESİ: Moda Sahili’ne giderken Caferağa Mahallesi’nde Barış Manço Müzesi’ne denk gelebilirsin. Yediden yetmişe tüm ülkenin hayran olduğu sanatçılardan Barış Manço’yu anmak için buradan daha iyisini bulamazsın!

CADDEBOSTAN SAHİLİ: Moda Sahili’nden sonra Caddebostan Sahili geliyor. Sonsuzluğa karışan mavi manzaralara dalmak için rotan belli, Caddebostan Sahili seni bekliyor.

Kaynak: CÜNEYT YAŞAR ALGAS