Kuzey Hindistan'ın bazı kesimleri geçen aydan bu yana sıcak hava dalgasının etkisi altında. 45 derecenin üzerinde sıcaklıklar görülüyor. Bir Hindistan mahkemesi, haftalarca süren aşırı hava koşullarında yüzlerce kişinin öldüğünü söyleyerek hükümeti sıcak hava dalgası nedeniyle ulusal acil durum ilan etmeye çağırmıştı.

Küresel ısınma yaban hayatını da etkiliyor; hayvanlar köylerde su arıyor. Köylüler, göllerin sıcaktan kuruduğu doğu Jharkhand eyaletinin Palamu ilçesindeki bir su kuyusunda 40 maymunun boğulduğunu söyledi.

TOPLU HALDE GİRMİŞLER

Orman memuru Kumar Ashish, "Hayvanlar toplu halde kuyuya girmişler ancak çıkamamışlar. Bir ekip şu anda soruşturma yapıyor ve otopsi sonuçlarını bekliyoruz" açıklamasında bulundu. Hindistan kavurucu yaz sıcaklıklarına yabancı değil.

Ancak iklim değişikliği sıcak hava dalgalarının daha uzun, daha sık ve daha yoğun olmasına sebep oldu. Araştırmacılar, insan kaynaklı iklim değişikliğinin Hindistan'da yıkıcı ısı etkisine yol açtığını ve bir uyarı olarak algılanması gerektiğini söylüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ