Gine'de bir mahkeme, eski askeri yönetici Moussa Dadis Camara'yı insanlığa karşı suçlardan 20 yıl hapse mahkum etti. Suçlamalar; Eylül 2009'da sivil yönetime geri dönülmesi talebiyle düzenlenen mitingde askerlerin ateş açması sonucu en az 156 kişinin öldürülmesinden kaynaklanıyor.

ÜLKEDEN KAÇMIŞTI

Camara, uzun süredir Devlet Başkanı olan Lansana Conte'nin 2008'de ölmesinin ardından bir darbeyle iktidara geldi. Ancak katliamdan kısa süre sonra suikast girişiminden sağ kurtulup, ülkeden kaçtı. Eylül 2022'de Burkina Faso'daki sürgünden adalete teslim olmak üzere geri döndü ve masum olduğunu iddia etti.

E77287Edcd6E635635B0A4173Ff2F7A2

DÖRDÜ BERAAT ETTİ

Camara, yedi askeri komutanıyla birlikte suçlu bulunurken, diğer dördü beraat etti. Katliam, Konakri'de on binlerce kişinin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmaması yönündeki baskı için bir stadyumu doldurması üzerine gerçekleşti.

TECAVÜZ DE EDİLDİ!

Güvenlik güçlerinin stadyuma biber gazı atması ve hücum etmesi sonucu çıkan izdihamda çok sayıda kişi vuruldu, bıçaklandı, dövüldü veya ezildi. Çok sayıda kadına da tecavüz edildi. Camara; cinayet, tecavüz, işkence ve adam kaçırma suçlamasıyla yargılandı ancak bunlar insanlığa karşı suçlar olarak yeniden sınıflandırıldı. Stadyum katliamında herhangi bir rolü olduğunu reddetti. Avukatı, kararı siyasi amaçlı olarak nitelendirdi ve temyize gideceklerini söyledi.

Muhabir: Lila Okyanus