Her sporcunun bir amaca yönelik çalışma planı olması gerekir. Bunun içinde gerçekleşmesi adına belirli bir hedefe veya hayallere ihtiyaç duyarız.

Hedef belirlemek de elde etmek için mücadele içerisinde olduğumuz her türlü çalışmaları kapsar. Bir sporcunun kendi hedefleri olması da onu üretken, çalışkan, mücadeleci ve yaptığı spordaki çalışmalarını etkili kılar.

Hedef belirlerken de ulaşabileceğimiz düzeye göre belirli bir sıralamaya sokarız. Kolay hedefler, orta düzeyde hedefler ve zor hedefler. Hedefin zorluk derecesine göre de gösterilen performans arasında doğrusal bir ilişki vardır. Önümüzde var olan kolay hedefler bizi zor hedeflere daha hızlı ve rahat ulaşmamıza imkan sağlar. Önemli olan da doğru adımdan şaşmadan ilerleyebilmeyi sağlayabilmektir. 

Hedef belirlerken dikkat etmemiz gereken unsurları incelersek eğer;

Hedef belirlerken esnek olmamız gerekir. Antrenörün sporcusuna hedef belirlerken de aynı şeyler gözlemlenmelidir. Kısa vadede istenilen hedefler sporcu üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir, sporcuyu strese ve psikolojik baskıya zorlayabilir. Bir yüzücü için planlanan hedef yüzücüyü istekli ve kararlı durumundan asla alıkoymaması gerekir. Aksi takdirde antrenörün koyduğu hedefe ulaşılması zorlaşır. Sporcunun da hedefe olan hevesi ve mücadelesi eskisi gibi kalmaz. Antrenörün sporcusuna ara sıra hatırlatıp, hedefine yönelik çalışmaları adım adım uygulatarak ilerlemesi ise başarının yolunu hem hızlandırır hem de kolaylaştırmış olur.

Formula 1'de sıradaki durak Katar Formula 1'de sıradaki durak Katar


Hedef belirlerken hedefimiz gerçekçi olmasına dikkat etmeliyiz. Antrenörün belirlediği hedef ve planlar için sporcunun da istenileni başarabileceğine inandırılarak antrenörü tarafından önceden  bilgilendirilmesi gerekir. Antrenörün belirlediği hedef ve planlar bu yüzden basitten zora doğru ilerlemesi gerekir. Bu durum hem sporcunun antrenmanlara olan isteğini artırır hem de antrenmanlara karşı istikrarının korunmasına imkan sağlar. Sporcunun hedefleri için antrenmanda gösterdiği her başarı bu sayede her iki tarafı da hedefleri doğrultusunda şaşmadan ilerlemesini de kolaylaştırır.    

      
Belirlediğimiz hedeflerin sporcuya özel olarak planlanmasını sağlamak. Her sporcunun kendine özgü bireysel yeteneği, kabiliyet düzeyi, branşlara yönelik teknik düzeyi, dayanıklılığı, hızı ve güç düzeyi farklılık gösterir. Özellikle belirli bir yaştan itibaren yapılan spesifik çalışmalar, yaptığımız plan ve hedefler için başarıya ulaşmamız konusunda bize oldukça hızlı avantajlar sağlar. Yapılan bazı araştırmalar da spesifik yapılan sporcuya özgü planların, genel olarak yapılan planlamalardan daha üstün olduğunu göstermiştir.       
Hedef belirlemenin faydaları ve perfomansa etkilerini maddeler halinde incelediğimizde ise;Sporcunun içsel motivasyonunun artmasına katkı sağlar.

Sporcunun beklentilerini ve antrenmanların öneminin netleştirir.

Antrenörün ve sporcunun istenilen performansa ulaşmasını kolaylaştırır.

Sporcunun konsantrasyonunu ve performansını tek bir konuya odaklanmasına imkan sağlar.

Sporcunun ve antrenörün çabasının bu konu üzerinde yoğunlaşmasını kolaylaştırır.
Motivasyon düzeyini yüksekte tutması nedeni ile de sporcunun daha üst düzey performans sergilemesini kolaylaştırır.

En önemlisi de yapılan bu planların ve hedeflerin başarıya ulaşabileceği en etkili unsur sporcu ve antrenörün birbirine olan güveni, çabası ve işbirliği ile meydana gelir.  

Kaynak: YEŞİM MÜNEVVEROĞLU