Yeni bir araştırmada; sosis ve sucuk gibi aşırı işlenmiş etlerin tüketilmesinin daha yüksek ölüm oranlarıyla bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Ultra işlenmiş gıdaların sizin için iyi olmadığını zaten biliyorsunuz. Ancak daha fazla kanıta ihtiyacınız varsa, yeni bir araştırma, bunların yüksek miktarlarda tüketilmesinin yaşam sürenizi kısaltabileceğini öne sürüyor. Bu, 1990'ların ortalarında 50 ila 71 yaşları arasında beslenme alışkanlıkları ve sağlıkları hakkında bilgi paylaşan ve ardından yirmi yıldan fazla süre boyunca takip edilen 540.000'den fazla kişinin yer aldığı yeni bir araştırmanın temel çıkarımıdır.

YÜZDE 10 DAHA FAZLAYDI

Nutrition 2024 konferansında sunulan çalışma için araştırmacılar, katılımcıların ölüm oranlarına baktılar. Bu insanların yarısından fazlası, çalışmanın başlangıcından bu yana hayatını kaybetmişti. Daha fazla miktarda ultra işlenmiş gıda tüketenlerin, 23 yıl boyunca kalp hastalığı ve diyabet de dahil olmak üzere herhangi bir nedenden ölme olasılığının, minimal düzeyde işlenmiş gıdaları tüketenlere kıyasla yaklaşık %10 daha fazla olduğunu buldular.

HEPSİ KÖTÜ DEĞİL

Mustafa Kemal Atatürk’ün kurt ile yan yana olduğu fotoğrafı gerçek mi? Mustafa Kemal Atatürk’ün kurt ile yan yana olduğu fotoğrafı gerçek mi?

Çalışmada daha fazla ultra işlenmiş gıda tüketen kişilerde ayrıca daha yüksek vücut kitle indeksi ve daha düşük genel diyet kalitesi olma eğilimi vardı. Ancak, normal kiloda sınıflandırılan kişilerde bile, bu gıdaları yemek ile daha yüksek ölüm riski arasındaki bağlantı hala mevcuttu. Çalışmanın yazarı, tüm ultra işlenmiş gıdaların kötü olmadığını, ultra filtrelenmiş süt, sıvı yumurta beyazı, şekersiz elma püresi ve belirli konserve domates markaları gibi bazılarının besin açısından yoğun olduğunu belirtti.

DEFALARCA İLİŞKİLENDİRİLDİ

Birçok paketlenmiş gıda aşırı işlenmiş kategorisine girer. Bunlar arasında pizzalar, hazır erişteler ve çorbalar, işlenmiş etler, paketlenmiş atıştırmalıklar, şekerlemeler, hamur işleri ve patates cipsleri ile sodalar ve enerji içecekleri bulunur. Araştırmalar; aşırı işlenmiş gıdaları kalp-damar hastalıkları, Tip 2 diyabet, obezite ve demans gibi ciddi sağlık sorunlarıyla defalarca ilişkilendirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ