Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT), Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde saldırı hazırlığında olduğu bilgisi edinilen terör örgütü PKK/KCK'nın sözde Metina lojistik sorumlusu Cahit Aktay'ı başarılı bir operasyonla etkisiz hale getirdi.



MİT, bu teröristi öncelikli hedefler listesine almıştı. Bilgilere göre, Cahit Aktay, Pençe-Kilit Harekât bölgesindeki güvenlik güçlerine karşı eylem hazırlığında olan örgüt mensuplarına silah ve mühimmat tedarik etmekteydi. Terörist Aktay, 2016 yılında Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde gerçekleşen bir askeri geçiş sırasında yerleştirilen mayınlarla gerçekleşen bir saldırıda 3 asker ve 2 korucunun şehit olmasına katılmıştı. Bu olayın ardından MİT, Hüseyin Piran kod adlı Cahit Aktay'ı öncelikli hedefler listesine eklemişti. Aktay, örgüt üst yönetimi tarafından Pençe-Kilit operasyonlarına karşı koymak üzere özel bir görevle görevlendirilmişti ve terörden arananlar listesinde "Turuncu Kategoride" yer alıyordu.

Cahit Aktay'ın etkisiz hale getirilmesi amacıyla MİT özel eğitimli ajanlarını sahaya sürdü. Uzun süren bir çalışma sonucunda terörist Aktay'ın yerini tespit eden saha ajanları, bölgede Türk güvenlik güçlerine karşı eylem hazırlığında olan diğer teröristlerle birlikte Aktay'ı nokta operasyonla etkisiz hale getirdi.

Cahit Aktay, 2008 yılında terör örgütü PKK/KCK'nın kırsal kadrolarına katıldı. 2009-2012 yılları arasında Irak'ın kuzeyinde Kandil bölgesinde bulundu. Daha sonra 2012-2015 yılları arasında Kato/Jirka bölgesine geçerek örgütsel faaliyetlere katıldı. 2015 yılında Kato bölgesinde örgütün lojistik sorumlusu olarak görevlendirildi. 2016 yılında Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesindeki askeri geçişin yapıldığı yere mayın döşeme emrini vererek 3 asker ve 2 korucunun şehit edildiği eylemi planladı. 2018 yılında Irak'ın Mahmur bölgesinde Birlik komutanı olarak görev aldı. En son 2019 yılı itibariyle Kuzey Irak, Metina alanında örgütün maliye ve lojistik sorumlusu olarak faaliyet gösteriyordu. Cahit Aktay, terörden arananlar listesinde "Turuncu Kategori"de yer alıyordu.

Kaynak: İHA