Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracatı desteklemek amacıyla reeskont kredilerinin finansman maliyetini azaltarak firma limitlerini yükseltti. Bu hamle ile ihracatçıların ve KOBİ'lerin finansmana daha kolay erişebilmesi sağlanırken, finansman maliyetleri yaklaşık olarak 15 puan düşürülmüş olacak.

Ekonomistlerden Merkez Bankası'na 'iletişim' övgüsü

FAİZ MALİYETİ, MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİ SEVİYESİNİ AŞMAYACAK

Bankalara iletilen yeni uygulama talimatına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinin faiz hesaplamasını güncelledi. Bu güncelleme sonucunda reeskont kredilerinin toplam faiz maliyeti, Merkez Bankası politika faizi seviyesini aşmayacak şekilde belirlenecektir.

REESKONT LİMİTİ GÜNCELLENDİ

TCMB, firma reeskont limitlerini belirlerken KOBİ tanımındaki mali kriterin yüzde 50'sini baz alarak yeni bir karar aldı. Bu doğrultuda, mikro işletmeler için reeskont limiti 5 milyon TL, küçük işletmeler için 50 milyon TL, orta ölçekli işletmeler için de 250 milyon TL olarak güncellenecektir.

FİRMA SAYISI ARTACAK

Ayrıca, TCMB, "net ihracatçılık kriterinin hesaplanmasında firmaların yatırım malı ithalatının dahil edilmemesine" karar vererek yatırım kaynaklı ithalat harcamalarının net ihracatçılığı sınırlandırmasını önlüyor. Bu sayede yatırım kaynaklı ithalat harcamaları net ihracatçılık sınırlamasını aşmadan reeskont kredilerinden yararlanabilen ihracatçı firma sayısı artıyor. TCMB, önceki kararlarıyla reeskont kredisi kullanım limitlerini kademeli olarak 300 milyon TL'den 3 milyar TL'ye yükseltti ve temmuz ayında yüzde 30 ilave döviz satışı ve önden döviz satışı gibi koşulları kaldırarak krediye erişim şartlarını kolaylaştırdı. Bu adımlarla, TCMB, parasal sıkılaştırma sürecini seçici kredi ve miktar bazlı sıkılaştırma kararları ile desteklemiş ve ihracatçıların finansmana erişimini gözeterek verdiği desteği devam ettirmiştir.

Kaynak: AA