Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yerel para olan Türk Lirası'nı daha fazla desteklemeyi ve tasarruf aracı olarak yaygınlaştırmayı amaçlayarak kararlılıkla çalışmalarını sürdürüyor. Son revizyonlarla, bu amacı daha da güçlendiren ve bazı teşvikler ile uygulama kolaylıkları sağlayan yeni önlemler aldı.

Merkez Bankası, Türk Lirası mevduatlarını teşvik etmek ve döviz kurlarına karşı korumalı hesapları tercih edenlerin standart Türk Lirası mevduata dönüşünü teşvik etmek için yeni adımlar attı.

TCMB'nin bankalara gönderdiği uygulama talimatına göre, gerçek kişiler için Türk Lirası payını artırma hedefi yükseltildi.

tcmb

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayında menkul kıymet ve zorunlu karşılık uygulamalarında önemli değişikliklere gitmişti. Kur korumalı hesapların TL mevduata dahil edildiği TL payı rasyosu uygulamasını kaldırarak, yerine kur korumalı hesapları TL mevduat olarak kabul etmeyen ve yerel para olan TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı hedefleyen yeni bir TL payı rasyosu getirmişti.

TCMB, Türk Lirası'na geçişin hızlandığını gösteren verilere dayanarak gerçek kişiler için aylık TL payı artış hedefini yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltti.

Ayrıca, Türk Lirası'na geçiş ve yenileme işlemleri ile TL payı hesaplamalarında revizyonlar yapıldı. Eksik kalan kısmın gerçek kişilerin dönüşüm hesaplarıyla tamamlanabilmesi için önlemler alındı.

TCMB-5

Ağustos ayında yürürlükten kaldırılan eski TL payı rasyosu, komisyon uygulamasının sona ermesine neden oldu. Artık komisyon uygulamasında belirleyici faktör, Türk Lirası'na geçiş ve yenileme oranları olacak.

Bu yeni uygulamaya göre, TL'ye geçiş ve yenileme oranı yüzde 100'ün altında olan bankalara yıllık yüzde 8 oranında komisyon uygulanacakken, yüzde 100'ün üzerinde olan bankalara ise yıllık en fazla yüzde 4 komisyon uygulanabilecek.

Harcama karşılığı verilen kredilerde, ihracat, yatırım ve KOBİ kredilerinde 50 bin TL ve üzeri kredi kullandırıldığında, kredinin belirli harcama alanlarında kullanıldığını belgelemek gerekiyor. Aksi takdirde, bankalar kredinin yüzde 30'u kadarlık bir miktarı teminat olarak alıyor ve bu krediler kredi büyüme sınırlarına dahil ediliyor.

Kredi akışını kolaylaştırmak amacıyla, bu tür krediler için fatura muafiyet sınırı 250 bin TL'ye yükseltildi.

Kaynak: aa