Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına katılan öğrencilerin büyük bir merakla beklediği LGS tercih kılavuzu sonunda yayımlandı. Kılavuza göre, tercih süreci 3-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve tercih sonuçları 24 Temmuz'da açıklanacak. Kılavuzda ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından "pozitif ayrımcılık" olarak adlandırılan deprem bölgesindeki il ve ilçelerdeki öğrencilere yönelik düzenlemelerin detayları da yer aldı.
LGS sınavının sonuçları 23 Haziran'da açıklanmasının ardından, öğrencilerin dikkatleri tercih kılavuzuna çevrildi. Bugün itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2023 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, milyonlarca öğrencinin beklediği bilgilere ulaşmalarını sağladı. Kılavuza göre, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci 3-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilebilecek.
Merkezi yerleştirme, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ve mesleki teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları gibi merkezi sınavla öğrenci alan okulların, tercihler doğrultusunda merkezi sınav puanı üstünlüğüne göre yerleştirme yapılmasını içerir. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden en fazla 10 okula kadar tercih yapma imkanına sahiptir.
Merkezi sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanları, tercihler doğrultusunda puan üstünlüğüne göre yerleştirme için kullanılacaktır.
Eğer merkezi sınav puanları eşit ise, öğrencilerin sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP), 8. sınıftaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP), 7. sınıftaki YBP ve 6. sınıftaki YBP üstünlüğü, 8. sınıfta özürsüz devamsızlık gün sayısının azlığı, tercih önceliği ve öğrencinin doğum tarihi gibi kriterlere bakılarak yerleştirme yapılacaktır.
Yerel yerleştirme işlemleri, il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara, okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı gibi kriterlere göre sıralama yapılarak gerçekleştirilecektir.
Eğer değerlendirmede eşitlik söz konusu ise, sırasıyla 8., 7. ve 6. sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne göre yerleştirme yapılacaktır.
Tüm öğrenciler, merkezi sınav puanına sahip olanlar da dahil olmak üzere, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercih yapmak zorundadır. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmazsa, merkezi sınavla öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar için tercih ekranı açılmayacaktır.
Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt yaptıran öğrenciler tercih yapamayacaktır.
Öğrenciler, tercih yapabilecekleri üç grupta sınıflandırılmıştır: merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar.
Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabileceklerdir.
ğrenciler, tercih yapmaya ilk olarak yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından başlayacaklar. Yerel yerleştirme tercihleri sırasında, ilk 3 tercih öğrencinin kayıt alanından seçilecek ve öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecektir.
Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecektir.
Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini tamamlayan öğrenciler, istedikleri takdirde merkezi sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından ise en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecekler.
Yerel yerleştirme tercih ekranında "yeşil" renk, öğrencinin ikamet ettiği kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk, komşu kayıt alanındaki okulları; "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları temsil edecektir.
Bu yıl da geçen yıldaki gibi LGS yerleştirmelerine esas nakiller, iki dönemde gerçekleştirilecek. Her iki dönemde de merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için ise en fazla 3 okul tercihi yapılacak.
Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde, kayıt alanından farklı okul veya farklı tür tercih etme zorunluluğu olmayacak. Ancak tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 tercihlerini kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecekler. Aynı okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecektir.
Kahramanmaraş depremleri sonucunda etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki öğrenciler için pozitif ayrımcılık uygulanacak. Bu öğrenciler, yerel yerleştirme tercihlerinde 2022-2023 öğretim yılında kayıtlı oldukları illerdeki ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercih yapabilecekler. Ayrıca diğer illerde bulunan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını "kayıt alanında" olarak tercih edebilecekler.
Yerel yerleştirme tercih dönemlerinde herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler, İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvurarak, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemi gerçekleştirilecektir.
Merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapan öğrenciler için her 30 kontenjana 2 ek kontenjan verilecektir. Ek kontenjanlar, merkezi yerleştirme esaslarına göre puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yerleştirme yapılacaktır. Yerleştirmeye esas nakillerde (1. ve 2. nakil) ve sonraki tüm nakil işlemlerinde ise ek kontenjan kullanılmayacaktır.
Ortaöğretim Kurumlarına Tercih ve Yerleştirme Takvimi'ne göre özel ortaöğretim kurumlarının kayıt işlemleri ve yetenek sınavıyla öğrenci alan okulların işlemleri ve kayıtları 26 Haziran-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.
Özel öğretim kurumlarına kayıt işlemini tamamlayan öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Ancak öğrenciler, tercih süresi içinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunma imkanına sahip olacaklardır.
Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 24 Temmuz tarihinde "meb.gov.tr" adresinde duyurulacaktır.
Türkiye genelinde toplamda 2,492 lise, merkezî sınav puanına göre öğrenci yerleştirmesi yapacak.
Bu kapsamda, sınavla öğrenci alan okullar toplamda 206,414 öğrenci kabul edecek. Bu kontenjanlar arasında Anadolu liseleri için 71,022, fen liseleri için 40,470, sosyal bilimler liseleri için 10,740, Anadolu imam hatip liseleri için 42,356 ve mesleki ve teknik Anadolu liseleri için 41,826 kontenjan bulunmaktadır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan düzenlemeyle ilgili olarak şunları söylemiştir: "Diğer öğrencilerimizi etkilemeyecek, onlar için bir mağduriyet oluşturmayacak şekilde yaptığımız düzenlemeyle, 5 Şubat 2023 tarihinde, yalnızca Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya illeri ile Gaziantep ilinin Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki okulların 8. sınıflarında kayıtlı olan öğrencilerimiz için bu tercih döneminde, Türkiye'nin her tarafındaki sınavlı okullarda her şube için 2 ek kontenjan açacağız."
Bakan Tekin ise Erdoğan'ın duyurduğu düzenlemeyle ilgili olarak "5 Şubat 2023 tarihinde bölgedeki okullara kayıtlı olup LGS'ye giren çocuklarımıza yaraları sarma konusunda küçük bir pozitif ayrımcılık düşündük. Gençlerimize ve ailelerine hayırlı olsun" şeklinde bir mesaj vermiştir.
https://meb.gov.tr/lgs-tercihi-yapacak-depremzede-ogrencilere-pozitif-ayrimcilik/haber/30277/tr