Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da hedef alındığı bir saldırıda öldürüldü.

Hamas'tan çarşamba sabah erken saatlerde yapılan açıklamada, "Haniye, İran'ın yeni Cumhurbaşkanı'nın yemin törenine katıldıktan sonra Tahran'daki evine baskın düzenleyen hain siyonistler tarafından öldürüldü" denildi.

İran Devrim Muhafızları, Haniye'ye suikast düzenlendiğini çarşamba sabahı devlet televizyonuna doğruladı. Yayındaki analistler, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini belirtti. 

İsrail ordusu, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. İsrail, geçmişte İran içinde gizli suikastlar düzenlemiş, ülkenin nükleer programının başındaki bilim insanını öldürmüştü. 

Haniye, Hamas için çok önemli bir isim olsa da grubun Gazze'deki askeri faaliyetlerinde rol almıyordu. 

Öte yandan Hamas, geçmişte de liderlerine yapılan saldırılardan sonra ayakta kalmayı başardı. 2004'te İsrail hem Hamas lideri Ahmed Yasin'i hem de kurucularından Abdülaziz er-Rantisi'yi öldürmüştü. 

Haniye'ye suikast, İsrail'in Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şükür'ü Lübnan'ın banliyösüne yaptığı bir hava saldırısında öldürdüğünü iddia etmesinden saatler sonra gerçekleşti. İsrail, Lübnan'ı Hizbullah'ın bu hafta sonu Golan Tepeleri'nde oyun oynayan 12 çocuğu öldürmesine misilleme olarak hedef aldı.

ABD ve bazı Batılı ülkeler, İsrail ve Hizbullah arasındaki gerilimin bölgesel savaşa dönüşmemesi için yoğun diplomasi yürütüyor. 

İsmail Heniyye yeniden Hamas'ın lideri seçildi

İSMAİL HANİYE KİMDİR?

İsmail Haniye 1963 yılında Gazze’deki El-Şatti mülteci kampında doğdu. İlk ve orta öğrenimini Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin finansman desteği sağladığı Filistin kamplarında açılan okullarda tamamladı. Lise yıllarında Müslüman Kardeşler Hareketi'ne katıldı. Bunun yanında İslamcı Öğrenciler Derneği’nde de siyasi çalışmalarda bulundu. İslam Üniversitesi Arap dili ve edebiyatı bölümünden mezun oldu. 1987'de de yaptığı çalışmalar sebebiyle hapis cezasına çarptırıldı.

1992 yılında da Hamas üyesi 415 kişilik bir grupla Güney Lübnan'a sürgün edildi. 2001 senesinde de serbest bırakılması üzerine ülkesine geri döndü. Bu dönemde İntifada Koordinasyon Komitesi’nde Hamas temsilciliğine tayin edildi. 1999-2004 yılları arasında da Şeyh Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı. Daha sonra örgütün başına geçen Haniye, yapılan seçimlerde Filistin'in 10. başbakanı olarak göreve geldi. Fakat 2007'de Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmaların zirveye çıkması üzerine vazifesinden alınmıştır.

Kaynak: haber merkezi-iha