Fransa'da erken seçimin ikinci turları tamamlandı. Fransa'da sandık çıkış anketlerine göre sol ittifak ilk sıraya yerleşirken Macron ittifakı ikinci sırada yer aldı. İlk turun birincisi aşırı sağ ise üçüncü sıraya geriledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Meclis'i feshetmiş, ilk turu 30 Haziran, ikinci turu 7 Temmuz'da olmak üzere erken seçime gitme kararı almıştı.

30 Haziran yapılan seçimlerin ilk turunda sandık çıkış anketlerine göre, ilk turda aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi oyların yüzde 34'ünü almıştı.

Sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ise yüzde 28 ile ikinci sıraya gerilemişti.

 Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı ise yüzde 20 civarında oyla üçüncü sırada yer almıştı.

İKİNCİ TUR SONA ERDİ

Seçimlerin ikinci turu bugün yapıldı ve sona erdi. Sol ittifak ilk sıraya yerleşirken Macron ittifakı ikinci sıraya geriledi. İlk turun birincisi aşırı sağ üçüncü sırada yer aldı.

  • Halk Cephesi (Sol): 190
  • Birlik (Macroncu): 163
  • Ulusal Cephe (aşırı sağ): 133
  • Cumhuriyetçiler (merkez sağ): 65

MELENCHON'DAN AÇIKLAMA

Melenchon, sandık çıkış anketlerinin ardından yaptığı açıklamada, Yeni Halk Cephesi'ne yönelik "tüm iftiralara ve hakaretlere" rağmen sandık çıkış anketlerinin, Fransız halkının partiye "güvendiğini" gösterdiğini ifade ederek, "Biz yönetmeye hazırız. Biz tutarlı, dayanışma gösteren ve net bir organize programa sahip tek alternatifiz" dedi.
Başbakan Gabriel Attal'in istifaya çağıran Melenchon, “Başbakan gitmeli. Zira hiçbir zaman Ulusal Meclis'in güvenini kazanamamış ve kendi partisinin kaybettiği kampanyayı yönetmiştir. Cumhurbaşkanı'nın, Yeni Halk Cephesi'ni yönetmeye çağırma yetkisi ve görevi vardır" dedi.

BARDELLA'NIN AÇIKLAMALARI

Aşırı sağcı Bardella ise yaptığı açıklamada, "Bu gece, bu ittifaklar Fransa'yı Jean-Luc Melenchon'un aşırı solunun kollarına atıyor. Emmanuel Macron, ülkeyi sadece belirsizliğe değil, aynı zamanda istikrarsızlığa da sürükledi" ifadelerini kullanarak, Fransız halkının ihtiyaç duyulan reformları başlatmak için hızlı hareket edebilecek bir hükümete sahip olmaktan mahrum kalacağını belirtti.
Macron'un 9 Haziran'da Ulusal Meclisi feshetmesinin ardından 30 Haziran'da 1. turu yapılan erken genel seçimlerde oyların yüzde 33.15'ini alan Ulusal Birlik Partisi birinci olmuştu.

MACRON İSTİFA EDİYOR

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, erken genel seçimlerin ikinci turunda sandık çıkış anketlerinin açıklamasının ardından basın toplantısı düzenledi. Attal, yarın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a istifasını sunacağını açıklayarak, "Cumhuriyetçi geleneğe sadık kalarak, yarın sabah Cumhurbaşkanı'na istifamı sunacağım" dedi.
Attal, "Bu kampanyanın başından bu yana üç riske karşı uyarıda bulundum. Boyun Eğmeyen Fransa partisinin mutlak çoğunluğa sahip olması, Ulusal Birlik Partisi’nin mutlak çoğunluğa sahip olması, değerlerimizi ve ilkelerimizi temsil eden hareketin ortadan kalkması. Bu üç risk Fransız halkı tarafından tamamen önemsizleştirilmiştir. Bu gece aşırı sağ tarafından yönetilecek mutlak bir çoğunluk yok. Başbakan olmak hayatımın en büyük onuruydu" dedi.
Başbakan Attal, yeni bir hükümet kurulana kadar gerektirdiği sürece görevine devam edeceğini belirterek, istifa kararını partisinin Ulusal Meclis'te mutlak veya nispi çoğunluğa sahip olmaması nedeniyle aldığını açıkladı.

Kaynak: Haber merkezi