Gazeteci Kemal Öztürk'e konuşan Bakan Uraloğlu'na İsrail'e giden gemilerle ilgili yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle oldu: 

Türkiye limanlarından İsrail limanlarına giden gemiler konusu çok konuşuluyor. Bu konuda çeşitli rakamlar dile getiriliyor ama en doğru rakamlar sizin bakanlığınızda sanırım. Türkiye’den günde kaç gemi İsrail limanlarına gidiyor?

7 Ekim-31 Aralık 2023 tarihleri arasında, Türkiye limanlarından İsrail’e 701 gemi sefer yapmıştır. Bu da günde ortalama 8 gemiye tekabül etmektedir. Bu rakamlar gerek ülkemizden direk İsrail limanına giden, gerekse transit olarak bizim limanımıza uğrayarak İsrail’e giden gemi sayısının toplamıdır.

Ancak kamuoyunda daha fazla gemi gittiğine dair haberler var?

Burada kimseyi yanıltma imkanımız yok. Gemi trafiği tüm dünya ülkeleri tarafından görülüyor zaten. Bunun gizlisi saklısı yok. Net rakamları açıklıyorum, günde 8 gemi.

Israil1-14

Bunların ne kadarı Türkiye’den yük taşıyor, ne kadarı transit geçiş yapan ülkeler?

Yaklaşık olarak üçte biri transit, üçte ikisinin ilk kalkış yeri Türkiye diyebiliriz. Yani Türkiye’den 7 Ekim’den bu yana 480 gemi direk, 221 gemi transit olarak İsrail’e gitti.

7 Ekim’de savaşın başladığı tarihten önceye kıyaslarsak artış mı var, düşüş mü?

Bunu tespit etmek için bir önceki yılın aynı dönemine ait rakamlarla kıyaslamamız gerek. Bir önceki yıla göre İsrail limanlarına giden gemilerde toplam yüzde 30’luk bir düşüş var. Toplamda 2.8 milyon ton mal taşınırken, şimdi 1.9 milyon ton mal taşınıyor.

Bu gemilerin bir kısmı Filistin Devletine de yük taşıyor sanırım. Bunun ayrı bir istatistiği tutulabiliyor mu?

Bunu ayırt edemiyoruz maalesef. 1967 anlaşmasına göre tüm sahil şeridini ve limanları İsrail kontrol ediyor. Bu yüzden Filistinli kardeşlerimizin bir özgürlüğü yok. Filistin’e gidecek her türlü mal İsrail’in kontrolü ile gidebiliyor. Ancak bu savaş ortamında Filistin’e giden mal miktarının az olduğunu söyleyebiliriz.

Giden malların içeriği ile ilgili bakanlığınızın bilgisi var mı?

Biz gemi trafiğini yönetiyoruz. Doğrudan giden malların kontrolü Ticaret Bakanlığımız, Gümrükler tarafından yapılıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ