Londra merkezli Uluslararası Af Örgütü; Almanya'ya, Afganistan'dan mülteci kabul etmeyi sürdürmesi çağrısını yaptı. Hükümetin bu çabayı finansal gerekçelerle sonlandırabileceği endişeleri var.

UMUT IŞIĞIYDI

Örgütün Almanya şubesinin sözcüsü Theresa Bergmann, "Afganistan'da aşırı tehlike altında bulunan insanlar için düzenlenen kabul programı bir umut ışığıydı" dedi. İçişleri Bakanı Nancy Faeser'e göre ise program gelecek yıldan itibaren finanse edilmeyecek.

SÜRDÜRÜLMESİ ZORUNLU!

Girişim aracılığıyla başvuruları onaylanan yaklaşık 3 bin 100 Afgan'ın kabul edileceği belirtilirken, programın geleceği belirsiz. Alman İnsan Hakları Komiseri Luise Amtsberg, söz konusu girişimi Afganları korumak için "önemli bir araç" olarak nitelendirdi. Afganistan'daki zor durum göz önüne alındığında bu girişimin sürdürülmesinin "zorunlu" olduğunu söyledi.

SINIR DIŞI İHTİMALİ

Uluslararası Af Örgütü, çok sayıda mültecinin İran, Pakistan ve Türkiye'de sıkışıp kaldığını belirtti. Bu ülkelerde yasal ve mali sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını ve Afganistan'a sınır dışı edilme ihtimaliyle yaşadıkları kaydedildi.

Muhabir: Tamer Ayeri