Stony Brook Medicine'dan Doktor Yvonne Leippert, "53 yaşında bir adam yakın zamanda mide bulantısı ve alışılmadık yorgunlukla geldi. Ana sol atardamarının %80 tıkalı olduğunu keşfettik. Bir diğer hastamız da sadece sol kol ağrısının bir semptom olduğunu düşündüğü için sağ kolundaki ağrıyı görmezden gelen 42 yaşında bir kadındı" dedi.

DİĞER YERLERE YAYILIR

Kalpten ve kollardan gelen duyusal sinirler omurgada birleştiğinden, kalpte başlayan ağrı, ortak sinir yolları aracılığıyla diğer bölgelere yayılabilir. Kardiyolog Syed Ahmed, "Bu ağrı ve rahatsızlık, kalp ile bu bölgeler arasındaki ortak sinir yolları nedeniyle çeneye, sırta ve kollara da yayılabilir" şeklinde konuştu.

NE ZAMAN ANLARSINIZ?

Kol ağrısına göğüste sıkışma hissi, nefes almada zorluk, hazımsızlık belirtileri de eşlik ediyorsa ve kol ağrısı dinlendikten sonra bile artıyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız. Kolunuzdaki ağrı omuzdan aşağıya doğru hareket ediyorsa, kalp kriziyle ilişkili olma olasılığı daha yüksektir.

ERKEKLERDE YÜKSEK

Erkeklerin sol koltuk altında kalp krizi kaynaklı kol ağrısı yaşama olasılığı kadınlardan daha yüksektir. Çene, boyun ve diş ağrısı kalp krizleriyle de ilişkilidir. Bu bölgelerdeki ağrıya nispeten sık aralıklarla geri dönen göğüs ağrısı eşlik ediyorsa, büyük ihtimalle kalp krizinden kaynaklanmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ