Son yıllarda, sokak satıcıları için Telegram, sağladığı gizlilik ve anonimlik sayesinde illegal işlerin merkezi haline geldi. Özellikle uyuşturucu ticareti, bu platformda hızla yaygınlaşırken, siber güvenlik uzmanları, bu durumun ciddiyetine dikkat çekiyor. 

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, ŞOK Gazetesine yaptığı açıklamada “Telegram gibi platformlar, kötü niyetli kullanıcılar için güvenli bir alan sağlıyor ve bu durum siber güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturuyor” diyerek, Telegram’ın suç unsurlarının barınmasına olanak tanıdığını vurguladı.

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun

Altun, Telegram’ın “yakındaki insanı bul” özelliği sayesinde kullanıcıların belirli ilgi alanlarına göre büyük sohbet gruplarına erişim sağladığını ve bu grupların üyelerinin yüz binleri bulduğunu belirtiyor. “Ücretsiz, açık kaynaklı ve bulut tabanlı bir mesajlaşma uygulaması olan Telegram, yasadışı ürünlerin alım satımında sıkça tercih ediliyor” diyor.

UYUŞTURUCU TİCARETİ VE TELEGRAM

İsa Altun’un iddialarına göre, Telegram üzerindeki yasadışı ticaret gruplarında, bağımlılar gizlilik içinde uyuşturucu taleplerini gerçekleştiriyor. Kullanıcılar, kimlik bilgilerini paylaşarak veya başka kişiler aracılığıyla doğrulama yaparak anlaşma sağlıyor. Uyuşturucu maddeler, elden teslim, kargo, otobüs veya kurye yoluyla ulaştırılıyor. Özellikle metamfetamin, Telegram’daki "Metin Amca" ve "Metin Amca Online" gibi gruplarda yoğun olarak satılmakta.

ÖZEL AĞLAR KULLANIYORLAR

Siber suçlular, Telegram’ın sağladığı gizlilik avantajlarını kullanarak yakalanmamak için özel ağlar (VPN) gibi araçlarla izlerini kaybettiriyor. Ayrıca, Telegram’ın mesajların yok olma özelliği, suçluların delil bırakmasını zorlaştırıyor.

ÖZEL İŞARET VE EMOJİLER 

Torbacılar ve kullanıcılar sosyal medya hesaplarında özel işaretler ve rakamlar (hint keneviri sembolü, 7/24, eros tanrıçası, şırınga, kaşık) gibi semboller ve emojiler kullanıyorlar.

SUÇ UNSURU İÇİN ELVERİŞLİ ORTAM

Telegram gibi platformlar, kullanıcılara sağladıkları gizlilik ve saklanma imkânı ile suç ve suç unsurlarının barınması için elverişli bir ortam sunuyor. Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun, bu durumun ciddi bir güvenlik açığı oluşturduğunu vurgulayarak, “Kötü amaçlı kullanımların önüne geçilmesi için, mesajların şifrelenmesi ve gizliliğin korunması büyük önem taşıyor” şeklinde uyarılarda bulundu.

Kaynak: YASEMİN COŞKUNÖZ