Reuters'in gördüğü belgeler ve Avrupa istihbarat teşkilatına bağlı iki kaynak, Rusya'nın geçen yıl Çin yapımı motor ve parçaları kullanarak Garpiya-A1 adı verilen yeni bir uzun menzilli saldırı aracı üretmeye başladığını söylüyor. Bu insansız hava aracının Ukrayna'daki savaşta kullanıldığı belirtildi.

2.500'DEN FAZLA

Bu İHA'ya ilişkin üretim sözleşmesi, şirket yazışmaları ve mali belgeleri de içeren istihbarat, Rus devlet silah üreticisi Almaz-Antey'in yan kuruluşu olan IEMZ Kupol'un, Temmuz 2023 ile Temmuz 2024 arasında 2.500'den fazla Garpiya ürettiğini gösteriyor.

BİLDİRİLMEMİŞTİ

Çin teknolojisini bünyesinde barındıran yeni Rus insansız hava aracının varlığı daha önce bildirilmemişti. IEMZ Kupol ve Almaz-Antey yorum taleplerine yanıt vermedi. İki istihbarat kaynağı; Garpiya'nın Ukrayna'daki askeri ve sivil hedeflere konuşlandırıldığı, kritik altyapıya zarar verdiği ve hem sivil hem de asker kayıplarına yol açtığını belirtti.

AYRINTI VERMEDİLER

Kaynaklar; Garpiya enkazının görüntüleri olduğunu söyledikleri fotoğrafları paylaştılar, ancak daha fazla ayrıntı vermediler. Reuters bu sonucu destekleyen bilgiler buldu. ancak görüntüleri bağımsız olarak doğrulayamadı.

Kaynak: HABER MERKEZİ