Güney Afrika'daki bilim insanları, fok balıklarında kuduz salgını tespit ettiklerini ve bunun virüsün deniz memelilerinde ilk kez yayıldığı vaka olduğuna inandıklarını söyledi.


GENELDE ISIRIKLAR


Güney Afrika'nın batı ve güney kıyılarındaki çeşitli yerlerde çok sayıda ölü fok bulundu. Eyalet veterineri Dr. Lesley van Helden, "Memelileri etkileyen ve insanlara geçebilen kuduz, semptomlar ortaya çıktıktan sonra neredeyse her zaman ölümcüldür. Kuduz, tükürük yoluyla, genellikle ısırıklar yoluyla, ancak bazen hayvanlar birbirlerini yalayıp temizlediklerinde de yayılır" dedi.


HİÇ KAYDEDİLMEDİ


Virüs uzun zamandır rakun, çakal, tilki ve evcil köpekler gibi hayvanlarda görülüyor. Ancak van Helden ve diğer uzmanlar bu hafta, deniz memelileri arasında yayıldığının hiç kaydedilmediğini söyledi.


TEK VAKA 1980'DE


Deniz memelilerinde bilinen tek kuduz vakası, 1980'lerin başında Norveç'teki bir fokta görüldü. Araştırmacılar, bu fokun muhtemelen kuduz bir kutup tilkisi tarafından ısırıldığını ancak kendi türü içinde yayılmadan öldüğünü belirtti. 


BULMAYA ÇALIŞIYORLAR


Bilim insanları kuduzun foklara nasıl geçtiğini, büyük kolonilerde yayılıp yayılmadığını ve hastalığın kontrol altına alınması için ne yapılabileceğini bulmaya çalışıyor. Bu durum, sadece foklar değil diğer hayvanlar için de çok tehlikeli...

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ