Geçtiğimiz günlerde Erzincan'nın İliç ilçesinde toprak kayması meydana gelmiş ve adeta maden faciası yaşanmıştı. Meydana gelen faciada 9 işçi göçük kalmıştı ve arama çalışmaları devam etmekte.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise bu durumu 'Çernobil' olarak yorumlamıştı. Peki siyanür nedir? Neden tehlikeli? Erzincan'ı bekleyen tehlike ne? Fırat Nehri için bu durum neden bu kadar önemli? İşte ayrıntılar..

Erzincan'da altın madeninin bulunduğu bölgede toprak kayması meydana geldi

Siyanür Neden Tehlikeli? Fırat Nehri'ni bekleyen tehlike ne?

Siyanür son derece güçlü ve hızlı etki eden toksik bir maddedir. Çok az dozlarda maruz kalınsa bile dakikalar ve saatler içerisinde ciddi semptomlar belirirken, belirli bir dozdan sonrası direkt ölümcüldür. Mesela 2000 yılında Romanya'daki bir madende gerçekleşen siyanür sızıntısı sonrası ciddi miktarda siyanür önce Someş Nehri'ne ardından ise Tisza Nehri'ne karıştığı için ekolojik bir facia meydana gelmişti. Sadece Macaristan'da 2.5 milyon insan, su kaynaklarına erişme zorluğu çekmiş, nehrin sadece Sırbistan kısmındaysa sudaki yaşamın yüzde 80'ni ölmüştü.

Siyanür nedir? Siyanür neden kullanılıyor?

Siyanür, altın madenciliği özelinde hızlı ve maddi açıdan verimli bir çözümdür. Cevherlerdeki altın yoğunluğu genelde düşüktür. Kabaca 1 tonluk toplam kaya kütlesinden sadece 1 gramlık altın çıkar. Yani altına ulaşmak öyle kolay da sayılmaz. Fakat siyanür çözeltisinde altın çözünür, dolayısıyla cevher topraktan çıkartılıp büyük haznelerde siyanür çözeltisiyle karıştırılırsa çözelti kabaca bir kaç gün içerisinde altını ayrıştırmayı sağlar.

Muhabir: ERAYCAN ERGİNBAŞ