Massachusetts'teki kasaba, bir vakada "doğu at ensefaliti (sivrisinek kaynaklı nadir ancak ölümcül bir hastalık)" testinin pozitif çıkmasının ardından geceleri halka açık parkları kapattı.

YILDA 11 VAKA

Doğu at ensefaliti, genellikle enfekte bir sivrisineğin ısırmasıyla insanlara yayılan, potansiyel olarak ölümcül bir virüstür. Nadir görülür. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre; yılda ortalama 11 insan vakası bildirilmektedir.

KALICI HASARLAR

Doğu at ensefaliti, beyin şişmesine sebep olabilir. Hastalıktan kurtulanlarda bile ciddi zihinsel hasara, kişilik bozukluklarına ve nöbetlere yol açabilecek kalıcı hasarlar bırakır. 50 yaş üzeri ve 15 yaş altındaki kişiler, en büyük risk grubunu oluşturur.

2020 SONRASI İLK

Yeni önlemler; bölgede hastalık taşıyan sivrisineklerin tespit edilmesi ve eyalette 2020'den bu yana ilk insan vakasının bildirilmesinin ardından alındı. Genel olarak sivrisineklerden korunmak için şunlar önerilir: Böcek kovucu kullanın. Bol kesimli, uzun kollu gömlekler ve pantolonlar giyin. Kapalı alanlarda sivrisinek ısırıklarını önlemek için klima ve pencere sinekliği kullanın. Üreme alanlarını ortadan kaldırmak için evinizin yakınlarında su dolu kaplar bulundurmayın.

Kaynak: HABER MERKEZİ