Festivalde geleneksel börek yarışması, halk oyunları gösterisi, hediyelik eşya stantları ve ikramlar gibi etkinlikler yer aldı. Festival coşkusu, sevilen sanatçı Rafet El Roman'ın konseriyle doruğa ulaştı.

48 TEPSİ PATRİOT BÖREĞİ YAPILDI

Silivri'nin yetenekli kadınları tarafından hazırlanan 48 tepsi Patriot böreğiyle birlikte geleneksel bir börek yarışması düzenlendi. Jüri değerlendirmeleri sonucunda yarışmanın dereceye girenleri, altın ödülüyle ödüllendirildi. Bigados Halk Dansları Topluluğu'nun gösterisi, izleyiciler tarafından büyük bir beğeniyle karşılanırken, sanatçı Rafet El Roman ise en güzel şarkılarını Silivrililer için seslendirdi.13. Ortaköy Börek Festivali'ne katılan tüm vatandaşlar, patriot böreği ve ayran ikramıyla karşılandı.

NESİLLER BOYUNCA SÜREN GELENEK

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz festivalde yaptığı konuşmasında, Ortaköylülerin uzun yıllardır sergilediği birlik, kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma örnekleriyle gurur duyduklarını belirtti. Yılmaz “Patriot böreği festivali geleneğini nesiller boyunca sürdürebilen bu toplum, Silivri'nin marka kent vizyonunun önemli bir parçası olduğunu kanıtlamaktadır. Bu mahallenin sokaklarında birlik ve beraberliğin yıllardır yaşadığı canlılığı görmekten mutluluk duyuyoruz. Sanat, kültür ve spor alanlarında bir araya gelen kararlı bireylerin başarılarını büyük bir mutlulukla görüyoruz. Silivri'ye ve buradaki harika insanlara hizmet etmekten gurur, mutluluk ve şans duyuyorum” dedi.

OKUYUCULARIMIZA BİZDEN PATRİOT BÖREĞİ TARİFİ

Silivri börek festivalinden sonra ben de göçmen bir annenin kızı olarak Patriot Böreğinin tarifini vereyim istedim. Bu konuda uzman olan kuzenim Birsen Nebiler’in kapısını çalarak siz değerli okuyucularımıza bu böreğin yapılış tarifini aldım. 
Patriot Böreğinin tarifini vermesi bizden yapması sizden…
Patriot Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için
1 kilo un
1 paket kabartma tozu
3 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar ılık su
İç malzemesi
5 adet büyük boy soğan
1 yumru dana kıyma
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz
Baharatlar (karabiber, pul biber, az kimyon, nane, az kekik, kırmızı toz biber, az sumak)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Bezelerin araları için sıvı yağ ve tereyağı karışımı 1, 1 buçuk su bardağı kadar olacak.

İÇ HARCININ YAPILIŞI:

Öncelikle iç harcı hazırlayalım ilk önce kıymayı biraz kavurup rengini döndürelim sonra ufak ufak doğradığınız soğanları ekleyip iyice kavuralım. Sonra salçayı da ekleyip kavurmaya devam edelim tuzu ilave edin. Biraz su ekleyebilirsiniz yarım çay bardağı kadar böyle iyice piştiğine emin olduğunuzda baharatları ekleyip 1 dakika kadar ocağın altı açık halde karıştırın. Sonra ocaktan alıp iç harcı soğumaya bırakın

HAMURUN YAPILIŞI
* Öncelikle unu yoğurma kabımıza dökelim sonra tuz kabartma tozunu ilave edip harmanlayın ılık suyu da yavaş yavaş dökerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin ve 5 dakika kadar dinlendirin. Dinlendirme işlemi bittikten sonra hamuru ikiye bölüp biri alt biri üst katman olarak ayırın ve onları eşit bezeler haline getirin.
* Yaptığınız bezeleri tek tek pasta tabağı boyutunda acın ve arası için yaptığımız tereyağı ve sıvı yağ karışımından sürün. Her seferinde tekrarlayıp bütün bezeleri yapın en üste kalan hamura yağ sürmeyin.
* Alt ve üst kısım olarak yaptığınız iki ayrı yağlanmış hamurları kenara alın ilk önce yaptığınız olan yağlı hamurları açmak için masaya biraz un serpin hamuru unun üzerine koyun tekrar un serpin oklavayla açın.
* Sonra tepsi boyutundan biraz büyük açın ve tepsiye yerleştirin kenarlarına yapıştırın hamuru sonra burgu yapılacak. Şimdi iç harcı içine eşit miktarda yayın ve kenara alın. Şimdi diğer hamuru iki katı açın üzeri büzgü büzgü olacak bir diğer özelliğidir böreğin bu. Açtığınız hamuru da tepsinize dikkatlice sağlı sollu serin ve büzgüleri yapın. Düzeltilmiş olduğunuz hamurun kenarlarını burgu yapın baş ve işaret parmağınızla çok zor değil yavaş yavaş alışacak eliniz.
* En son bitirdiğimiz böreğin üzerini her yeri yağlanacak şekilde bol bol yağlayın. Bezelerin arasında kullandığınız yağı kullanabilirsiniz.
* Fırını önceden ısıtın 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin bu arada ara ara bir kontrol edin ki hamur kabarıp rezistanslara değebilir. Kabarırsa bir bıçak yardımıyla içindeki havayı çıkarabilirsiniz. Afiyet olsun.  

HABER- SENAY GÜNCAVAR
Editör: Funda Işık