İster gişe rekorları kıran bir filmin tadını çıkarmaktan hoşlanın, ister sinema salonlarındaki patlamış mısırın tadına takıntılı olun, çoğumuz lüks koltuklarda oturup büyük ekranı izlemekten keyif alırız.

Çevresel ses ne kadar harika olsa da, sinema salonları günümüzde fazladan gürültülü... Hatta rahatsız edici bir noktaya kadar gürültülü görünüyor. Peki, işitmenize zarar verebilecek kadar yüksekler mi? Ses teknolojisindeki ilerlemeler ve sinemalarda daha fazla hoparlör olmasıyla, dinleme deneyimi çok daha sürükleyici hale geldi, bu da film deneyimini geliştiriyor.

FİLMİN TÜRÜNE GÖRE

Ancak aynı zamanda işitme hasarı olasılığını da artırıyor. İşitme riski seviyesi kısmen filmin türüne veya içinde ne olduğuna bağlıdır. Filmlerdeki diyaloglar genellikle 60 ila 70 desibel (dB) civarındadır. Bu güvenli bir seviye...

15 DAKİKA İÇİNDE

Ancak aksiyon sahneleri ve patlamaların 100+ desibele ulaşabileceği belirtiliyor. İşitme kaybına yol açabilecek seviye, uzun süreli olursa 85 desibel civarındadır. Ancak kısa süreli patlamalar da sorun... 120 desibelin üzerindeki kısa süreli patlamalar, ciddi sıkıntı çıkarabilir. 15 dakika kadar kısa bir süre içinde işitme hasarına uğrayabilirsiniz.

TAMAMEN ENGELLEMEZ

Yine de işitme duyunuzu korumak çok da zor değil. Temel çözüm basit: Kulak tıkacı kullanın... Bunları eczanelerden rahatlıkla alabilirsiniz. Tıkaçlar gürültüyü sınırlasa da sesi tamamen engellemiyor. Uzmanlar, tıkaç kullanımının konserlerde ve spor etkinliklerinde de iyi bir çözüm olduğunu söylüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ