Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara'nın Çankaya ilçesindeki Çukurambar semtinde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti.

Ateş'in öldürülmesine ilişkin 12'si tutuklu toplam 22 sanığın yargılanmasına Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Sincan Cezaevi Kampüsü'nde devam edildi.

Sanık savunmalarının alındığı duruşmada mahkeme aradan sonra kararı açıkladı.

Bugünkü duruşmada ne olmuştu?

Sanık avukatından gazetecileri hedef aldı

Dosyada yer sanıklar arasında sadece Aykal’ın yakalama tutanağı yok. O gün bilirkişi raporuna istinaden alındı Aykal ama bu rapor şaibeli. Aykal ifadeye alındığında T24 haber yaptı, ‘Skandal, Cinayet Büro Amiri gözaltına alındı’ diye. Başka bir detay yok. Aykal’ın ifadesi bittikten 32 dakika sonra T24’ten Asuman Aranca, detaylı bir haber yaptı. Ayşe Ateş’in konumunu gönderdi diye haber yaptı ama bunu yapabilmesi için Suat Yılmazzobu’nun ifadesine ihtiyacı vardı ama o sırada daha ifade vermemişti. Bunu ifade vermeden nasıl biliyor. T24’ten Tolga Şardan da konuya dair haber yaptı. Süte zehir katanlar devam etsin, adaleti kim elinizden almış göreceksiniz.

Çocuklar elbet bu davaları da okuyacak ve kim kimden hesap soracak elbet Türk milletinin önünde herkes bunlarla da yüzleşecektir. Ardından Asuman Aranca Sinan Ateş’in ölüm yıl dönümünde bilirkişi raporunu yayımladı ve burada ‘konumu Ülkü Ocakları Genel Başkanı istemiş, konumu veren de Ahmet Yiğit Yıldırım’ diye haber yaptı bir düzeltme yapmadılar. Buna da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Çağdaş Gazeteciler Derneği ödül verdi. Bunlar bir avuç insan. Mesela Turhan Çömez. Turhan Çömez de durmadan Halk TV’ye çıkıyor. Çömez, ‘Komiserin verdiği konum bilgilerle katliamı profesyonelce yürüttüler’ dedi. Timur Soykan var. Kendisine 20 defa yazdım bir defa bile dönmedi bana."

Sanıkların son sözleri alındı

Duruşmada sanık avukatları savunma yaptı. Avukatların ardından Mahkeme Başkanı sanıklardan son sözlerini sordu. Sanıkların son sözleri şöyle:

Tetikçi Özyağcı: Spontane oldu

Tutuklu sanık tetikçi Eray Özyağcı: Ben samimi şekilde ifade verdiğimi düşünüyorum. Ben tasarlayarak kasten kimseyi öldürmedim. Yaralamak için geldim. Sinan Ateş'i ayaklarından vuruyorum ve yüzüstü düşüyor. Sonra arkadaşları gelince panik olup ateş etmeye devam ettim. Bu spotantane bir şekilde oldu. Keşke böyle olmasaydı. Selman’ın beni vuracağını düşündüğüm için karşılık verdim. Benim silah açım zaten bellidir. Bana uygun görülen her türlü cezayı hak ediyorum. Ama algı operasyonlarına yönelik cezalandırılmak istemiyorum. Keşke ölmeseydi, ölmesini istemezdim. Öldü zaten başımıza bir sürü iş geldi. Kendimizi burada bulduk.

Tetikçiyi kaçıran motosikletli sanık: Alacak verecek meselesi yüzünden gelmiştim

Tutuklu sanık tetikçiyi olay yerinden motosiklet ile kaçıran Vedat Balkaya: Öncelikle ilk celseden bu yana samimi bir şekilde olayı size aktarmaya çalıştım. Benim Ankara'ya gelme amacım sadece alacak verecek meselesiydi. Ben bir insanın öleceğini bilsem Ankara'ya gelmezdim. Ben alacak verecek meselesi diye geldim çok farklı bir olay gerçekleşti. Ben istemeden de olsa olaya yardım etmiş oldum. Sizden gelen cezaya boynum kıldan ince beraatımı talep ediyorum.

Tutuklu sanık olay öncesinde keşif yapan Suat Kurt: Ben devletime, adaletime güveniyorum. Ben olaya karıştığım kadarıyla cezalandırılmak istiyorum tahliyemi talep ediyorum.

Azmettirici Çep: Şahsi meselemdir

Tutuklu sanık azmettirici Doğukan Çep: Anlatacaklarımı anlattım. Kimseden emir almadım olay benim şahsi meselemdir.

Tutuklu sanık Ülkü Ocakları eski Genel Merkez Yöneticisi Tolgahan Demirbaş: Olay olup bittikten sonra olayla hiçbir ilişkisi olmayan bir camiayı hedef göstermişlerdir. Olayla ilgili hiçbir bağlantısı olmayan rehin almış bir ülkücüyüm. Bu kirli masayı temiz bir bezle silmenizi rica ediyorum. Somut delileri baz alarak kararı vermenizi istiyorum. Adil bir karar vereceğinize inanıyorum. Bir ülkücü olarak Türk adaletine ve mahkemelerine güveniyorum. Tahliyemi talep ediyorum.

Kaynak: HABER MERKEZİ