İstanbul - Silivri Değirmenköy, İsmetpaşa Mahallesi Araplı mevkii, Çanta, Gümüşyaka Ortaköy ve Gazitepe Mahallerindeki geniş alanlardaki otlarda çıkan yangınlar korku dolu anların yaşanmasına sebep oldu. Yangınlar rüzgârın etkisiyle kısa sürede büyüdü.

Silivri Gazitepe Caddesi'nde bulunan otluk alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın, rüzgârın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Alınan ihbarlar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, AFAD, Belediye SAK ve jandarma ekibi sevk edildi. Tekirdağ, Çerkezköy, Marmara Bölgesi ve Çorlu’dan gelen itfaiye ekipleri de yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Ekipler, yangını kontrol altına almak ve alevlerin bölgedeki evlere sıçramasını önlemek için yoğun çaba harcadı. 

HASAR BÜYÜK

Edinilen bilgiye göre; Gazitepe yolu güvenlik amacıyla ulaşıma kapatıldı. Tarım arazilerinde mahsullerin olduğu bölge, balyalanmış samanlar ve bazı çiftlik evleri ise yangından ciddi zarar gördü. Can kaybının olmadığı yangında, dumandan etkilenen vatandaşlar, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

DOĞAL BİR DURUM DEĞİL

Afet bölgesinde süreci takip eden Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ŞOK Gazetesine, yürütülen söndürme ve soğutma çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi. Silivri tarihinin en büyük yangınının yaşandığını söyleyen Balcıoğlu, “Saat 14.00 sularında AFAD Merkezimize gelen bir ihbarla arkadaşlarımızla birlikte dumanın olduğu bölgeye doğru hareket ettik. Gazitepe bölgemizde yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda, genişliği de yaklaşık 5 kilometre yani Silivri tarihinin en büyük yangınını yaşadık. Birçok noktada aynı anda yangın çıkması normal durum değil” diye konuştu.

VATANDAŞLARA DİKKATLİ OLUN ÇAĞRISI

Çıkan yangınların kasıtlı olabileceğine değinen Başkan Balcıoğlu, “Birçok noktada aynı anda yangın çıkması, doğal bir durum değil ve bilinçli bir şekilde yapılmış olabileceğini düşünüyorum. Yangınlar Gazitepe bölgesinde 8 km uzaklıktan başlayarak geniş bir alana yayıldı ve lodosun etkisiyle büyüdü. Silivri’nin Konutlar bölgesine kadar ulaştı çok şükür ki kontrol altına alınarak söndürüldü. Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz, buradan tüm vatandaşlarımıza dikkatli olma çağrısı yapıyorum. Sigara izmaritleri, anız yakmaları hususunda daha dikkatli olunması gerekiyor. Tekrar geçmiş olsun” dedi.

ANIZ YAKMAK TEHLİKELİ VE YASAKTIR

İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, Silivri'de altı farklı noktada meydana gelen anız yangınları hakkında gazetemizin muhabiri Senay Güncavar'a bilgi verdi ve vatandaşlara uyarılarda bulundu.  Albayrak, anız yakmanın hem çevreye hem de insan sağlığına ciddi zararlar verdiğini vurgulayarak, "Anız yakmak tehlikeli ve yasaktır. Bu tür yangınlar kontrol dışına çıkarak büyük felaketlere yol açabilir. Vatandaşlarımızdan ricamız, bu konuda daha duyarlı ve bilinçli olmalarıdır" dedi. Albayrak, itfaiye ekiplerinin Silivri genelinde devam eden yangınları kontrol altına almak için yoğun bir şekilde çalıştığını söyledi. 

Maddi hasarın büyük olduğu, yaralanma ve can kaybının olmadığı yangında, dumandan etkilenen vatandaşlar, ambulansla hastaneye kaldırıldı. İtfaiye ekipleri yangının çıkış nedeni için inceleme başlattı.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR