İsmi açıklanmayan bir Avrupalı güvenlik kaynağına ve konuya aşina diğer isimsiz kaynaklara dayandırılan habere göre; ABD tarafından "ölüm taciri" olarak adlandırılan Viktor Bout, Yemen'deki Husi üyelerine hafif silah satışı için aracılık yapmaya çalıştı.

TANIDIK BİR YÜZ

Gazete; kaynaklarına dayanarak, "Husi elçileri, 10 milyon dolar değerinde otomatik silah alımı için pazarlık yapmak üzere ağustos ayında Moskova'ya gittiklerinde tanıdık bir yüzle karşılaştı" diye yazdı.

YORUM YAPMADILAR

Wall Street Journal, potansiyel silah transferlerinin henüz teslim edilmediğini bildirdi. Gazete, Bout'u ABD'de temsil eden New Yorklu avukat Steve Zissou'nun, müvekkilinin Husilerle görüşüp görüşmediği konusunu tartışmayı reddettiğini ve Husi sözcüsünün de yorum yapmadığını bildirdi.

FAZLA GÖRÜLMÜYORDU

Aralık 2022'de gerçekleşen tutuklu takasının ardından Rusya'ya dönen 57 yaşındaki Bout, o zamandan beri kamuoyunda fazla görülmüyordu. Bout, 2008'de Tayland'da silah kaçakçılığıyla ilgili birden fazla suçlamayla tutuklanmadan önce dünyanın en çok aranan adamlarından biriydi.

FİLME KONU OLDU

ABD'ye iade edildi ve 2012'de Manhattan'daki bir mahkeme tarafından suçlu bulundu. 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şöhreti öyle bir noktaya ulaşmıştı ki, hayatı 2005 yapımı Savaş Tanrısı adlı Hollywood filmine ilham kaynağı olmuştu. Filmde Nicolas Cage, Bout'tan esinlenerek yaratılan silah kaçakçısı Yuri Orlov karakterini canlandırıyordu.

Kaynak: HABER MERKEZİ