Danimarka'da bir mahkeme, 29 yıl önce silah kaçakçılığı davasına karıştığı iddiasıyla Niels Holck'un Hindistan'a iade talebini reddetti. Bu karar, Niels Holck'un yurt dışına gönderilmesine yeşil ışık yakan Danimarka'nın en üst düzey savcılık makamına aykırıydı.


Holck, 1995'te doğu Hindistan'da bir kargo uçağından; saldırı tüfekleri, roketatarlar ve füzelerin aşağıya paraşütlerle atılma olayına karıştığını kabul etmişti. Hindistan polisi, bunların ülkedeki devrimci bir gruba gönderildiğini söyledi.

RİSKLER GERÇEK
Hilleroed Bölge Mahkemesi, Hindistan'ın verdiği "ek diplomatik garantilere" rağmen Holck'un orada işkence veya diğer insanlık dışı muameleye maruz kalma riskinin "gerçek" olduğunu söyledi.

KAÇMAYI BAŞARDI
62 yaşındaki Holck, iade edilmesi halinde hayatından endişe ettiğini söylemişti. Holck, karar açıklanmadan önce, "Hakim önünde hesap vermek istiyorum, ancak bundan dolayı ölmek istemiyorum" demişti. Olayda bir İngiliz vatandaşı ve beş Letonyalı, Hindistan makamları tarafından tutuklanırken, daha önce Niels Christian Nielsen olarak bilinen Holck kaçmıştı.
 

Muhabir: TAMER AYERİ