Geçtiğimiz hafta İngiltere'de patlak veren aşırı sağcı şiddet olayları sırasında sosyal medyayı kullanarak ırkçı nefreti körükleyen ve insanları sığınmacıların kaldığı otelleri yakmaya teşvik eden bir adam, üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

SİZE GÖRE CEZA YOKTU!

Üç çocuk babası 26 yaşındaki Tyler Kay'e uygulanan yaptırım, İngiltere'deki son isyanlara katılan veya onları teşvik eden kişilere verilen en ağır cezalardan biri oldu. Northampton Crown Mahkemesi'nde Hakim Adrienne Lucking, Kay'e "Başkalarında ırkçı nefreti körüklediğiniz için hiçbir ceza almayacağınızı düşündünüz" dedi.

BİRÇOK OTEL HEDEF ALINDI

30 Temmuz'da, İngiltere'nin kuzeybatısında üç kızın ölümüne yol açan toplu bıçaklama olayının şüphelisinin Müslüman bir sığınmacı olduğu yönündeki yanlış bilginin internette yayılması üzerine çıkan şiddet olaylarında, göçmenlerin kaldığı birçok otel hedef alındı.

I M G 1985

BÜYÜK İSYANLAR ÇIKTI

Kuzey İrlanda'dan İngiltere'nin güney kıyısına kadar düzinelerce şehir ve kasabada isyanlar çıktı. Kay, klavye başında suç işlediği gerekçesiyle hüküm giyen ikinci kişi oldu. Daha önce, 28 yaşındaki Jordan Parlour; Facebook takipçilerini, göçmenlerin kaldığı Leeds'teki bir otele saldırmaya teşvik ettiği gerekçesiyle 20 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

SADECE 2 GÜN SONRA

Kay'in cezası, X platformunda "P... dolu tüm otelleri ateşe verin" yazılı bir mesajı yeniden yayınlamasından sadece iki gün sonra geldi. Kay, kendisinin ırkçı olmadığını ve başkalarını da ırkçılığa teşvik etmeyi amaçlamadığını savundu.

Muhabir: Lila Okyanus