Akciğer kanserinden ölümlerin yaklaşık %80'i sigaradan kaynaklanıyor. Johns Hopkins Tütün Tedavisi ve Kanser Tarama Kliniği'nde Yardımcı Doçent olan Doktor Alejandra Ellison-Barnes, "Sigara içen insanların yaklaşık %10 ila %20'si hayatları boyunca akciğer kanserine yakalanıyor. Daha çok sigara içenler, daha az içenlere göre daha yüksek risk altında" dedi.

GİZLİ KATİL RADON

Ancak uzmanlar, akciğer kanserine yakalanma riskiniz olması için illa tütün içmeniz gerekmediğini belirtiyor. Pasif içicilik, hava kirliliği, asbest ve egzoz gazları, diğer tetikleyicilerdir, Ayrıca "radon" gazı gizli bir katildir. Bu gaz topraktaki, kayalardaki ve sulardaki uranyumdan ortaya çıkar. Topraktaki radon, yukarı doğru hareket eder. Evlerin tabanlarındaki veya duvarlarındaki çatlaklardan ve boşluklardan içeri sızar. Özellikle bodrumlarda ve madenlerde yoğun olarak birikebilir.

HEPSİ BİLİNMİYOR

Tıbbi uzmanlar akciğer kanserine neden olan her risk faktörünü de bilmiyor. Bazı insanların "dışsal bir nedeni olmayan rastgele olaylardan" ve "henüz bilmediğimiz faktörlerden" akciğer kanseri geliştirebileceğini belirtiyor.

YAYGIN BELİRTİLERİ

Akciğer kanserinin ilk yaygın belirtileri şunlardır: Devam eden veya kötüleşen öksürük. Kan veya pas renginde balgam tükürme. Bronşit ve zatürre gibi devam eden veya tekrarlayan durumlar. Derin nefes alma, gülme veya öksürme ile kötüleşen göğüs ağrısı. Açıklanamayan kilo kaybı ve/veya iştahsızlık. Yorgunluk, güçsüzlük veya nefes darlığı hissi. Hırıltı veya ses kısıklığı...
 

Muhabir: Lila Okyanus